Direct hulp 24/7: 024 – 202 24 30

5/5

Afscheid nemen bestaat wel

2

Blog by Lief Leven

We krijgen er in ons leven allemaal mee te maken: afscheid nemen. Of het nou om onze hond, geliefde, ouder of allerliefste grootouder gaat. Er komt een moment waarop dit leven eindigt en niet één van ons ontspringt die dans. Er lijkt jarenlang een taboe op te hebben gelegen, maar het wordt tijd dat we dit taboe samen gaan doorbreken: leren rouwen, leren afscheid nemen.

Het is vreemd dat we zo weinig spreken over iets waar we allemaal mee te maken krijgen of waar mensen in onze omgeving mee te maken krijgen. Want hoe ga je verder als jouw complete wereld op zijn kop staat? Of hoe steun je iemand waarvan de wereld op zijn kop staat? Hoe deel je jouw pijn, als het eigenlijk te groot is voor woorden? Hoe troost je? Hoe geef je aan wat je nodig hebt, als je eigenlijk iedere dag alleen in bed wil blijven liggen? We hebben een drie helende adviezen op een rijtje gezet.

Alles mag er zijn

Emotie betekent letterlijk ‘energie in beweging’. De tranen die komen, mogen stromen. Het is juist goed! Ook al is dit weken of zelfs maanden. Het is namelijk een manier om te verwerken en ontladen. Alle negatieve energie die in je zit, mag eruit stromen. Voel ook niet alsof je niet mag huilen bij anderen. Mensen die hun tranen vasthouden krijgen er vaak nog op latere leeftijd last van dus voel je niet te veel, neem rust en laat het stromen.

Troostende boeken

In de afgelopen periode kwamen er een aantal prachtige boeken uit over het rouwproces. Zoals ‘Van harte gecondoleerd‘ van Ameline Ansu (1987) die mantelzorger was voor haar moeder totdat zij in 2010 overleed. Ameline was toen zelf 23. Haar vader stierf een paar jaar later plotseling tijdens de ebola uitbraak in Sierra Leone. Ze nam een van de laatste vliegtuigen naar Freetown om hem te begraven. ‘Je bent jong en je rouwt wat’ is een absolute aanrader van Lisanne van Sadelhoff net als ‘De reis van de ziel’ van Willem Glaudemans. In dit laatste boek leer je dat we afscheid nemen van de vorm van iemand, maar dat we nooit afscheid hoeven te nemen van de ziel. Die blijft.

Durf om hulp te vragen

In de periode van afscheid en de begrafenis word je vaak omringd door mensen en hun aandacht. Daarmee kan het extra leeg en donker voelen in de periode die daarop volgt. De meeste mensen gaan weer verder met hun leven en een stuk sneller dan dat jij dat kan. Deze mensen willen er nog steeds heel graag voor je zijn. Het is geen onwil. Ongemak soms wel. Ze weten niet waar je behoefte aan hebt, voelen zich te veel en vinden het daardoor moeilijk om uit zichzelf iets aan te bieden dat jou kan steunen. Wees duidelijk en open in wat je nodig hebt. Dat mag er gewoon zijn en opent de deur voor mensen om jou te steunen. Iets dat ze heel graag doen. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn en je hoeft het al zeker niet alleen te doen.

Lief Leven Uitvaartkisten

Wij hopen met Lief Leven ook lichtjes te kunnen brengen in de vaak donkere periode van afscheid nemen en rouw. We willen het hier samen vaker over hebben en elkaar steun bieden in deze fase van ons leven. In samenwerking met FAIR Coffins hebben wij daarom ook een betaalbare, sociaal en ecologische Lief Leven uitvaartkist ontwikkeld. Helemaal wit en met steunende gedichtjes.

Wij willen op ieder moment in het leven meer licht en liefde brengen dus ook aan het einde van de reis.

De Essential is ons basis model uitvaartkist. Hierbij  kunt u dus de zijkanten en de deksel van de kist geheel naar wens aanpassen. Ook kunt u bij deze kist de handgrepen in een kleur naar wens kiezen. 

De binnenmaten van de kist zijn: breedte 56 cm en de lengte is 195 cm.

De buitenmaten zijn: de breedte is 75 cm en de lengte is 212 cm.

Het gewicht van de kist bedraagt 14 kg en het draagvermogen is 200 kg. 

U kunt het ontwerp van de kist per zijde aanpassen. Klik linksonder op de zijde die u wilt aanpassen. Hierna kunt u de zijde van de kist naar wens personaliseren. Gebruik het menu aan de rechterkant om afbeeldingen, tekst en kleur aan te passen.

Ja, door tijdens het ontwerpen van de kist op het 3D blok linksonder te klikken, opent u een 3D-voorbeeld van de kist met uw ontwerp. Hierin kunt u de kist ronddraaien en bekijken door met de muis te klikken en te slepen. Als u weer verder wilt gaan met ontwerpen, dient u het 3D-voorbeeld te sluiten door op het kruisje rechtsboven te drukken.

U kunt een eigen, persoonlijke foto vanaf uw apparaat uploaden via het menu aan de rechterkant.

  1. Ga naar het uploadmenu (pijltje bovenin het bewerkingsmenu)
  2. Druk op ‘upload uw afbeelding’.
  3. Kies vanaf welke plek u een afbeelding wilt uploaden. U kunt via Facebook, Instagram of vanaf uw eigen apparaat een afbeelding invoeren.
  4. Kies de afbeelding die u wilt gebruiken.
  5. Uw afbeelding is nu geüpload op de kist. Vanaf daar kunt u de grootte, positie en hoek van de afbeelding wijzigen door de afbeelding te verslepen met uw muis, of de opties op de hoeken van de afbeelding te gebruiken.

Klik op de afbeelding die u wilt bewerken. Er verschijnt een bewerkingsmenu aan de rechterkant van het scherm. Hierin kunt u bewerkingen en filters toevoegen. Klik op ‘bewerken en filters’ om de afbeelding aan te passen. Er opent een bewerkingsprogramma, waarin u aan de linkerkant functies kunt gebruiken om de afbeelding te bewerken. Belangrijk: als u de afbeelding naar wens bewerkt heeft, klikt u op ‘OPSLAAN’ rechtsboven in het scherm.

U kunt de achtergrondkleur van een zijde aanpassen door allereerst de goede zijde te selecteren linksonder in het scherm. Daarna klikt u rechts in het bewerkingsmenu op het pipetje: ‘achtergrond bewerken’. In dit menu kunt u de achtergrondkleur aanpassen van de zijde die u geselecteerd heeft. Als u al eerder een achtergrondkleur heeft gekozen, komt deze in het kleurenmenu tevoorschijn onder ‘Last Colors Used’. De kleur die u nu ingesteld heeft als achtergrond, staat bij ‘Colors in use’.

Ja, u kunt uw persoonlijke ontwerp te allen tijde opslaan en later terugkeren om het ontwerp aan te passen. Belangrijk: zorg eerst dat u ingelogd bent bij faircoffins.nl. Als u niet ingelogd bent, kunt u uw ontwerp alleen opslaan in uw huidige browser-venster. Dat betekent dat het ontwerp weg is zodra u uw browser sluit. Als u ingelogd bent, kunt u in het bewerkingsmenu aan de rechterkant uw ontwerp opslaan. Klik op ‘ontwerp opslaan’. Hierna komt er een pop-up tevoorschijn waarin u het ontwerp een naam kunt geven ter herkenning. U kunt eventueel ook tags toevoegen, om uw ontwerp later makkelijk terug te kunnen vinden. Klik vervolgens op ‘opslaan’ of ‘opslaan als nieuwe kopie’ om uw ontwerp op te slaan. Als u later terugkomt, hoeft u alleen in te loggen met uw account bij FAIR coffins. Hierna kunt u uw opgeslagen ontwerpen terugvinden zodra u de customizer opstart. Hierbij dient u wel dezelfde kist met dezelfde handgrepen te selecteren bij het opstarten van de customizer. 

Het 3D-voorbeeld komt soms niet exact overeen met uw gemaakte ontwerp. Dat komt omdat het voorbeeld vanuit verschillende elementen een 3D kist schetst en daarbij worden afbeeldingen soms niet volledig correct geplaatst. U kunt er vanuit gaan dat uw ontwerp in het ontwerpmenu de correcte, realistische versie is van de kist zoals hij er in het echt uit zal zien. Dus de plaatsing van afbeeldingen en tekst zal in het echt exact overgenomen worden vanuit het 2D-ontwerp. Het 3D-voorbeeld is enkel een voorbeeld en mag niet als correct ontwerp gebruikt worden. Zorg er dus voor dat u uw gewenste tekst en afbeeldingen juist positioneert in het 2D-ontwerpmenu, om vergissingen te voorkomen.

U kunt te allen tijde een actie ongedaan maken door in de linkerkant van het scherm op het pijltje ‘Ongedaan maken’ te drukken. U kunt acties die u ongedaan heeft gemaakt, ook weer opnieuw uitvoeren door op het pijltje ‘Opnieuw’ te drukken.

Nee, u kunt na het ontwerpen van uw kist de kleur van de handgrepen niet meer aanpassen. Dit komt omdat u het ontwerp op een specifiek model van de kist maakt.