De laatste rit
Een laatste rit mag bijzonder en persoonlijk zijn. Maar ook bij het rouwvervoer worden steeds vaker duurzame keuzes gemaakt. Bij het rouwvervoer geldt de duurzaamste kilometers zijn de niet gemaakte kilometers.
Er zijn bij het rouwvervoer verschillende keuzes die milieuvriendelijker zijn, zowel voor het vervoer van de overledene als het vervoer voor de gasten.
Uit onderzoek is gebleken dat van de gehele uitvaart, de rouwstoet de grootste aanslag heeft op het milieu. Dit betreft zowel het vervoer van de overledene van en naar de diverse locaties (uitvaartcentrum, kerk, begraafplaats of crematorium). Maar ook het vervoer van de nabestaanden en de belangstellenden. De belangrijkste milieuaspecten van het rouwvervoer zijn het energieverbruik en de uitlaatgassen.
Duurzamere opties
• Keuze één locatie
Waar u aan kunt denken bij meer duurzame keuzes, is bijvoorbeeld om de uitvaart zoveel mogelijk op één locatie te laten plaatsvinden. Wanneer de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plek plaatsvinden wordt vermeden dat er veel kilometers worden afgelegd door nabestaanden en belangstellenden. Juist deze kilometers hebben een grote impact op het milieu.• Platte kar
Op veel natuurbegraafplaatsen wordt gebruik gemaakt van een platte kar voor het vervoer van de uitvaartkist naar het graf. Familieleden kunnen achter de kar aanlopen, of deze zelf voortduwen.• De uitvaartbus
Als alternatief op het rouwvervoer per auto, is er de uitvaartbus. In deze bus kan een klein gezelschap van familie en vrienden, samen met de kist worden vervoerd.
Het bijzondere is dat u niet apart in een volgauto achter de rouwauto aanrijdt. U blijft dichtbij bij de overledene. Afhankelijk van de grootte zijn er 15 tot 20 zitplaatsen. Daarnaast is het mogelijk om passende muziek in de bus te laten spelen. Wel is van belang dat dit vervoermiddel niet over een langere afstand naar de uitvaartlocatie getransporteerd moeten worden, anders valt het milieuvoordeel weg.
• De uitvaartfiets
Een andere vorm van uitvaartvervoer is die met de fiets. Dit kan een open fietskar zijn waar de kist op kan worden vervoerd, achter een fiets. Maar ook een bakfiets is mogelijk. De fiets is ook een perfecte uitkomst voor een uitvaart die middenin een centrum plaatsvindt. Omdat u zich dan niet druk hoeft te maken over het vinden van een parkeerplek.
Nabestaanden kunnen hier zelf achteraan fietsen of lopend volgen naar de laatste rustplaats. Deze vorm van rouwvervoer behoort tot de meest duurzame vormen vervoer. Wel is van belang dat dit vervoermid niet over een langere afstand naar de uitvaartlocatie getransporteerd moeten worden, anders valt het milieuvoordeel weg. (https://uitvaartfiets.wordpress.com/)
• De rouwkoets
Een stijlvolle wijze van rouwvervoer is de uitvaartkoets. Hierbij kunt u kiezen voor een koets met de kist, maar ook volgkoetsen en/of een koets voor de kransen en bloemen. De koetsen zijn bespannen met paarden en hebben een eigen koetsier. De koetsen zijn meestal in zwart of wit. Het aantal paarden voor de koets kan variëren van twee, vier of zes paarden. De paarden hebben dekkleden in de kleur van de uitvaartkoets. Er zijn lijkkoetsen waar twee of drie overledenen in kunnen worden vervoerd. Wel is van belang dat dit vervoermiddel niet over een langere afstand naar de uitvaartlocatie getransporteerd moeten worden, anders valt het milieuvoordeel weg.
• De rouwboot
Is de overledene een watermens? Er bestaat een unieke rouwboot. Net als bij de uitvaartbus, blijft u als familie en vrienden dichtbij bij de kist met de overledene. De zwarte rouwboot is vernoemd naar de beschermvrouwe voor het begeleiden van de overledenen naar het hiernamaals. De boot heeft 20 zitplaatsen. Het is mogelijk om met andere boten een volgstoet te vormen. Een rouwtocht over het water symboliseert heel mooi de overgang van leven naar dood. Deze rouwstoet, zoals u zult begrijpen, enkel geschikt in regio’s met waterwegen die in de buurt zijn van de begraafplaats of het crematorium.
• Oldtimer
Tenzij het om een korte rit gaat, kunnen oldtimers beter vermeden worden. Deze auto’s vervuilen veel meer dan nieuwe auto’s (per liter benzine als snel tien tot honderd keer).
Gaat u voor milieuvriendelijk rouwvervoer en wilt u dat de gasten ook een steentje bijdragen, dan is het wel handig dat je dit van tevoren kenbaar maakt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door op de rouwkaart duidelijk aan te geven dat u het fijn zou vinden als iedereen zijn of haar steentje aan de natuur bijdraagt en -wat betreft vervoer- hierop in kan spelen door bijvoorbeeld op de fiets of lopend te komen.