Direct hulp 24/7: 024 – 202 24 30

5/5

De duurzaamste kilometers zijn de niet gemaakte kilometers

uitvaartboot (1)

De laatste rit

Een laatste rit mag bijzonder en persoonlijk zijn. Maar ook bij het rouwvervoer worden steeds vaker duurzame keuzes gemaakt. Bij het rouwvervoer geldt de duurzaamste kilometers zijn de niet gemaakte kilometers.
Er zijn bij het rouwvervoer verschillende keuzes die milieuvriendelijker zijn, zowel voor het vervoer van de overledene als het vervoer voor de gasten.

Uit onderzoek is gebleken dat van de gehele uitvaart, de rouwstoet de grootste aanslag heeft op het milieu. Dit betreft zowel het vervoer van de overledene van en naar de diverse locaties (uitvaartcentrum, kerk, begraafplaats of crematorium). Maar ook het vervoer van de nabestaanden en de belangstellenden. De belangrijkste milieuaspecten van het rouwvervoer zijn het energieverbruik en de uitlaatgassen.

Duurzamere opties

• Keuze één locatie
Waar u aan kunt denken bij meer duurzame keuzes, is bijvoorbeeld om de uitvaart zoveel mogelijk op één locatie te laten plaatsvinden. Wanneer de opbaring, plechtigheid en condoleance op dezelfde plek plaatsvinden wordt vermeden dat er veel kilometers worden afgelegd door nabestaanden en belangstellenden. Juist deze kilometers hebben een grote impact op het milieu.• Platte kar
Op veel natuurbegraafplaatsen wordt gebruik gemaakt van een platte kar voor het vervoer van de uitvaartkist naar het graf. Familieleden kunnen achter de kar aanlopen, of deze zelf voortduwen.• De uitvaartbus
Als alternatief op het rouwvervoer per auto, is er de uitvaartbus. In deze bus kan een klein gezelschap van familie en vrienden, samen met de kist worden vervoerd.
Het bijzondere is dat u niet apart in een volgauto achter de rouwauto aanrijdt. U blijft dichtbij bij de overledene. Afhankelijk van de grootte zijn er 15 tot 20 zitplaatsen. Daarnaast is het mogelijk om passende muziek in de bus te laten spelen. Wel is van belang dat dit vervoermiddel niet over een langere afstand naar de uitvaartlocatie getransporteerd moeten worden, anders valt het milieuvoordeel weg.

• De uitvaartfiets
Een andere vorm van uitvaartvervoer is die met de fiets. Dit kan een open fietskar zijn waar de kist op kan worden vervoerd, achter een fiets. Maar ook een bakfiets is mogelijk. De fiets is ook een perfecte uitkomst voor een uitvaart die middenin een centrum plaatsvindt. Omdat u zich dan niet druk hoeft te maken over het vinden van een parkeerplek.
Nabestaanden kunnen hier zelf achteraan fietsen of lopend volgen naar de laatste rustplaats. Deze vorm van rouwvervoer behoort tot de meest duurzame vormen vervoer. Wel is van belang dat dit vervoermid niet over een langere afstand naar de uitvaartlocatie getransporteerd moeten worden, anders valt het milieuvoordeel weg. (https://uitvaartfiets.wordpress.com/)

• De rouwkoets
Een stijlvolle wijze van rouwvervoer is de uitvaartkoets. Hierbij kunt u kiezen voor een koets met de kist, maar ook volgkoetsen en/of een koets voor de kransen en bloemen. De koetsen zijn bespannen met paarden en hebben een eigen koetsier. De koetsen zijn meestal in zwart of wit. Het aantal paarden voor de koets kan variëren van twee, vier of zes paarden. De paarden hebben dekkleden in de kleur van de uitvaartkoets. Er zijn lijkkoetsen waar twee of drie overledenen in kunnen worden vervoerd. Wel is van belang dat dit vervoermiddel niet over een langere afstand naar de uitvaartlocatie getransporteerd moeten worden, anders valt het milieuvoordeel weg.

• De rouwboot
Is de overledene een watermens? Er bestaat een unieke rouwboot. Net als bij de uitvaartbus, blijft u als familie en vrienden dichtbij bij de kist met de overledene. De zwarte rouwboot is vernoemd naar de beschermvrouwe voor het begeleiden van de overledenen naar het hiernamaals. De boot heeft 20 zitplaatsen. Het is mogelijk om met andere boten een volgstoet te vormen. Een rouwtocht over het water symboliseert heel mooi de overgang van leven naar dood. Deze rouwstoet, zoals u zult begrijpen, enkel geschikt in regio’s met waterwegen die in de buurt zijn van de begraafplaats of het crematorium.

• Oldtimer
Tenzij het om een korte rit gaat, kunnen oldtimers beter vermeden worden. Deze auto’s vervuilen veel meer dan nieuwe auto’s (per liter benzine als snel tien tot honderd keer).

Gaat u voor milieuvriendelijk rouwvervoer en wilt u dat de gasten ook een steentje bijdragen, dan is het wel handig dat je dit van tevoren kenbaar maakt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door op de rouwkaart duidelijk aan te geven dat u het fijn zou vinden als iedereen zijn of haar steentje aan de natuur bijdraagt en -wat betreft vervoer- hierop in kan spelen door bijvoorbeeld op de fiets of lopend te komen.

De Essential is ons basis model uitvaartkist. Hierbij  kunt u dus de zijkanten en de deksel van de kist geheel naar wens aanpassen. Ook kunt u bij deze kist de handgrepen in een kleur naar wens kiezen. 

De binnenmaten van de kist zijn: breedte 56 cm en de lengte is 195 cm.

De buitenmaten zijn: de breedte is 75 cm en de lengte is 212 cm.

Het gewicht van de kist bedraagt 14 kg en het draagvermogen is 200 kg. 

U kunt het ontwerp van de kist per zijde aanpassen. Klik linksonder op de zijde die u wilt aanpassen. Hierna kunt u de zijde van de kist naar wens personaliseren. Gebruik het menu aan de rechterkant om afbeeldingen, tekst en kleur aan te passen.

Ja, door tijdens het ontwerpen van de kist op het 3D blok linksonder te klikken, opent u een 3D-voorbeeld van de kist met uw ontwerp. Hierin kunt u de kist ronddraaien en bekijken door met de muis te klikken en te slepen. Als u weer verder wilt gaan met ontwerpen, dient u het 3D-voorbeeld te sluiten door op het kruisje rechtsboven te drukken.

U kunt een eigen, persoonlijke foto vanaf uw apparaat uploaden via het menu aan de rechterkant.

  1. Ga naar het uploadmenu (pijltje bovenin het bewerkingsmenu)
  2. Druk op ‘upload uw afbeelding’.
  3. Kies vanaf welke plek u een afbeelding wilt uploaden. U kunt via Facebook, Instagram of vanaf uw eigen apparaat een afbeelding invoeren.
  4. Kies de afbeelding die u wilt gebruiken.
  5. Uw afbeelding is nu geüpload op de kist. Vanaf daar kunt u de grootte, positie en hoek van de afbeelding wijzigen door de afbeelding te verslepen met uw muis, of de opties op de hoeken van de afbeelding te gebruiken.

Klik op de afbeelding die u wilt bewerken. Er verschijnt een bewerkingsmenu aan de rechterkant van het scherm. Hierin kunt u bewerkingen en filters toevoegen. Klik op ‘bewerken en filters’ om de afbeelding aan te passen. Er opent een bewerkingsprogramma, waarin u aan de linkerkant functies kunt gebruiken om de afbeelding te bewerken. Belangrijk: als u de afbeelding naar wens bewerkt heeft, klikt u op ‘OPSLAAN’ rechtsboven in het scherm.

U kunt de achtergrondkleur van een zijde aanpassen door allereerst de goede zijde te selecteren linksonder in het scherm. Daarna klikt u rechts in het bewerkingsmenu op het pipetje: ‘achtergrond bewerken’. In dit menu kunt u de achtergrondkleur aanpassen van de zijde die u geselecteerd heeft. Als u al eerder een achtergrondkleur heeft gekozen, komt deze in het kleurenmenu tevoorschijn onder ‘Last Colors Used’. De kleur die u nu ingesteld heeft als achtergrond, staat bij ‘Colors in use’.

Ja, u kunt uw persoonlijke ontwerp te allen tijde opslaan en later terugkeren om het ontwerp aan te passen. Belangrijk: zorg eerst dat u ingelogd bent bij faircoffins.nl. Als u niet ingelogd bent, kunt u uw ontwerp alleen opslaan in uw huidige browser-venster. Dat betekent dat het ontwerp weg is zodra u uw browser sluit. Als u ingelogd bent, kunt u in het bewerkingsmenu aan de rechterkant uw ontwerp opslaan. Klik op ‘ontwerp opslaan’. Hierna komt er een pop-up tevoorschijn waarin u het ontwerp een naam kunt geven ter herkenning. U kunt eventueel ook tags toevoegen, om uw ontwerp later makkelijk terug te kunnen vinden. Klik vervolgens op ‘opslaan’ of ‘opslaan als nieuwe kopie’ om uw ontwerp op te slaan. Als u later terugkomt, hoeft u alleen in te loggen met uw account bij FAIR coffins. Hierna kunt u uw opgeslagen ontwerpen terugvinden zodra u de customizer opstart. Hierbij dient u wel dezelfde kist met dezelfde handgrepen te selecteren bij het opstarten van de customizer. 

Het 3D-voorbeeld komt soms niet exact overeen met uw gemaakte ontwerp. Dat komt omdat het voorbeeld vanuit verschillende elementen een 3D kist schetst en daarbij worden afbeeldingen soms niet volledig correct geplaatst. U kunt er vanuit gaan dat uw ontwerp in het ontwerpmenu de correcte, realistische versie is van de kist zoals hij er in het echt uit zal zien. Dus de plaatsing van afbeeldingen en tekst zal in het echt exact overgenomen worden vanuit het 2D-ontwerp. Het 3D-voorbeeld is enkel een voorbeeld en mag niet als correct ontwerp gebruikt worden. Zorg er dus voor dat u uw gewenste tekst en afbeeldingen juist positioneert in het 2D-ontwerpmenu, om vergissingen te voorkomen.

U kunt te allen tijde een actie ongedaan maken door in de linkerkant van het scherm op het pijltje ‘Ongedaan maken’ te drukken. U kunt acties die u ongedaan heeft gemaakt, ook weer opnieuw uitvoeren door op het pijltje ‘Opnieuw’ te drukken.

Nee, u kunt na het ontwerpen van uw kist de kleur van de handgrepen niet meer aanpassen. Dit komt omdat u het ontwerp op een specifiek model van de kist maakt.