Draag je ‘steentje’ bij aan een duurzamere wereld

verwijderen-van-naam-van-ouder-grafsteen-foto-Marcel-van-den-Bergh

Hergebruik van grafstenen.

Naast een ecologische uitvaartkist, rouwkaarten op gerecycled papier en de elektrische rouwauto kunnen we ook verduurzamen met de grafsteen.

Jaarlijks worden er in Nederland een paar duizend graven geruimd. Per jaar worden er naar schatting 30.000 nieuwe grafstenen geplaatst zegt de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen. Daarom is het verstandig om grafstenen een tweede leven te geven.

Na gemiddeld tien tot twintig jaar wordt een graf geruimd. Vaak willen nabestaanden de steen niet meer hebben. Afgedankte stenen komen in de puinbak terecht en worden vernietigd. Het puin wordt bijvoorbeeld gebruikt als opvulling onder het asfalt bij de aanleg van wegen.

Pure verspilling van kostbaar natuursteen dat uit verre landen, zoals India en China, geïmporteerd wordt. Dit zijn ook landen waar de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn. Daarnaast is het productieproces erg slecht voor het milieu. Om een gladde rechthoekige plaat te maken, gaat ook nog eens 80 procent van het steen verloren.

En als laatste is het transport over vele duizenden kilometers naar Nederland een enorme belasting voor het milieu.

De voordelen van het herbruiken van een grafsteen op een rij:

  • Duurzaam en verantwoord: er hoeft geen nieuwe steen uit de berg te worden gewonnen
  • Geen extreem vervuilend transport met zeeschepen vanuit verre landen;
  • Geen kans op kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden vanuit risicolanden;
  • Behoud van cultureel erfgoed: karakteristieke grafmonumenten worden niet langer vernietigd;
  • Einde aan de nutteloze vernietiging van bruikbare materialen;

In Nederland zijn er nu zo’n ongeveer vijftien bedrijven die grafstenen recyclen. Langzaamaan worden begraafplaatsbeheerders, steenhouwers en nabestaanden zich meer bewust van de mogelijkheid. Uiteraard moeten nabestaanden wel toestemming geven voor deze vorm van recycling.

De stenen die herbruikt worden moeten niet gezien worden als afdankertjes. Nadat deze zijn geschuurd en gepolijst zien ze er weer als nieuw uit.

Liever geen 2e hands grafsteen? Er zijn ook andere duurzame alternatieven voor een grafsteen.

Zo kunt u een zwerfkei uitkiezen als grafsteen. Voor de winning en de bewerking is veel minder energie nodig dan voor een granietblok. Op de zwerfsteen kan een tekstplaatjes van hout worden bevestigd met bijvoorbeeld de naam van de overledene.

Maar ook kan gedacht worden aan natuursteen dat wordt gewonnen in eigen land. Lokale producten zijn meer duurzaam in verband met de kortere afstand naar de klant, dan dat deze uit verre landen gehaald moeten worden.

Andere alternatieven voor het hergebruik van een grafsteen.

Als nabestaande kunt u er ook voor kiezen van het grafmonument iets anders te laten maken. Deze is tenslotte jaren geleden met veel zorg uitgekozen. Er zijn diverse bedrijven die van de grafsteen een tafelblad, een plantenbak of een sculptuur voor in de tuin kunnen maken. Op deze manier gaat de steen ook weer jaren mee en hebt u iets dat de herinnering nog altijd bij zich draagt.

Een ander alternatief is te bewonderen op de begraafplaats Iisselhof in Gouda. Daar is bij een ruiming een deel van de grafmonumenten gebruikt om een gedenkplek op de begraafplaats in te richten.