Direct hulp 24/7: 024 – 202 24 30

5/5

Draag je ‘steentje’ bij aan een duurzamere wereld

verwijderen-van-naam-van-ouder-grafsteen-foto-Marcel-van-den-Bergh

Hergebruik van grafstenen.

Naast een ecologische uitvaartkist, rouwkaarten op gerecycled papier en de elektrische rouwauto kunnen we ook verduurzamen met de grafsteen.

Jaarlijks worden er in Nederland een paar duizend graven geruimd. Per jaar worden er naar schatting 30.000 nieuwe grafstenen geplaatst zegt de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen. Daarom is het verstandig om grafstenen een tweede leven te geven.

Na gemiddeld tien tot twintig jaar wordt een graf geruimd. Vaak willen nabestaanden de steen niet meer hebben. Afgedankte stenen komen in de puinbak terecht en worden vernietigd. Het puin wordt bijvoorbeeld gebruikt als opvulling onder het asfalt bij de aanleg van wegen.

Pure verspilling van kostbaar natuursteen dat uit verre landen, zoals India en China, geïmporteerd wordt. Dit zijn ook landen waar de arbeidsomstandigheden vaak slecht zijn. Daarnaast is het productieproces erg slecht voor het milieu. Om een gladde rechthoekige plaat te maken, gaat ook nog eens 80 procent van het steen verloren.

En als laatste is het transport over vele duizenden kilometers naar Nederland een enorme belasting voor het milieu.

De voordelen van het herbruiken van een grafsteen op een rij:

  • Duurzaam en verantwoord: er hoeft geen nieuwe steen uit de berg te worden gewonnen
  • Geen extreem vervuilend transport met zeeschepen vanuit verre landen;
  • Geen kans op kinderarbeid en slechte arbeidsomstandigheden vanuit risicolanden;
  • Behoud van cultureel erfgoed: karakteristieke grafmonumenten worden niet langer vernietigd;
  • Einde aan de nutteloze vernietiging van bruikbare materialen;

In Nederland zijn er nu zo’n ongeveer vijftien bedrijven die grafstenen recyclen. Langzaamaan worden begraafplaatsbeheerders, steenhouwers en nabestaanden zich meer bewust van de mogelijkheid. Uiteraard moeten nabestaanden wel toestemming geven voor deze vorm van recycling.

De stenen die herbruikt worden moeten niet gezien worden als afdankertjes. Nadat deze zijn geschuurd en gepolijst zien ze er weer als nieuw uit.

Liever geen 2e hands grafsteen? Er zijn ook andere duurzame alternatieven voor een grafsteen.

Zo kunt u een zwerfkei uitkiezen als grafsteen. Voor de winning en de bewerking is veel minder energie nodig dan voor een granietblok. Op de zwerfsteen kan een tekstplaatjes van hout worden bevestigd met bijvoorbeeld de naam van de overledene.

Maar ook kan gedacht worden aan natuursteen dat wordt gewonnen in eigen land. Lokale producten zijn meer duurzaam in verband met de kortere afstand naar de klant, dan dat deze uit verre landen gehaald moeten worden.

Andere alternatieven voor het hergebruik van een grafsteen.

Als nabestaande kunt u er ook voor kiezen van het grafmonument iets anders te laten maken. Deze is tenslotte jaren geleden met veel zorg uitgekozen. Er zijn diverse bedrijven die van de grafsteen een tafelblad, een plantenbak of een sculptuur voor in de tuin kunnen maken. Op deze manier gaat de steen ook weer jaren mee en hebt u iets dat de herinnering nog altijd bij zich draagt.

Een ander alternatief is te bewonderen op de begraafplaats Iisselhof in Gouda. Daar is bij een ruiming een deel van de grafmonumenten gebruikt om een gedenkplek op de begraafplaats in te richten.

De Essential is ons basis model uitvaartkist. Hierbij  kunt u dus de zijkanten en de deksel van de kist geheel naar wens aanpassen. Ook kunt u bij deze kist de handgrepen in een kleur naar wens kiezen. 

De binnenmaten van de kist zijn: breedte 56 cm en de lengte is 195 cm.

De buitenmaten zijn: de breedte is 75 cm en de lengte is 212 cm.

Het gewicht van de kist bedraagt 14 kg en het draagvermogen is 200 kg. 

U kunt het ontwerp van de kist per zijde aanpassen. Klik linksonder op de zijde die u wilt aanpassen. Hierna kunt u de zijde van de kist naar wens personaliseren. Gebruik het menu aan de rechterkant om afbeeldingen, tekst en kleur aan te passen.

Ja, door tijdens het ontwerpen van de kist op het 3D blok linksonder te klikken, opent u een 3D-voorbeeld van de kist met uw ontwerp. Hierin kunt u de kist ronddraaien en bekijken door met de muis te klikken en te slepen. Als u weer verder wilt gaan met ontwerpen, dient u het 3D-voorbeeld te sluiten door op het kruisje rechtsboven te drukken.

U kunt een eigen, persoonlijke foto vanaf uw apparaat uploaden via het menu aan de rechterkant.

  1. Ga naar het uploadmenu (pijltje bovenin het bewerkingsmenu)
  2. Druk op ‘upload uw afbeelding’.
  3. Kies vanaf welke plek u een afbeelding wilt uploaden. U kunt via Facebook, Instagram of vanaf uw eigen apparaat een afbeelding invoeren.
  4. Kies de afbeelding die u wilt gebruiken.
  5. Uw afbeelding is nu geüpload op de kist. Vanaf daar kunt u de grootte, positie en hoek van de afbeelding wijzigen door de afbeelding te verslepen met uw muis, of de opties op de hoeken van de afbeelding te gebruiken.

Klik op de afbeelding die u wilt bewerken. Er verschijnt een bewerkingsmenu aan de rechterkant van het scherm. Hierin kunt u bewerkingen en filters toevoegen. Klik op ‘bewerken en filters’ om de afbeelding aan te passen. Er opent een bewerkingsprogramma, waarin u aan de linkerkant functies kunt gebruiken om de afbeelding te bewerken. Belangrijk: als u de afbeelding naar wens bewerkt heeft, klikt u op ‘OPSLAAN’ rechtsboven in het scherm.

U kunt de achtergrondkleur van een zijde aanpassen door allereerst de goede zijde te selecteren linksonder in het scherm. Daarna klikt u rechts in het bewerkingsmenu op het pipetje: ‘achtergrond bewerken’. In dit menu kunt u de achtergrondkleur aanpassen van de zijde die u geselecteerd heeft. Als u al eerder een achtergrondkleur heeft gekozen, komt deze in het kleurenmenu tevoorschijn onder ‘Last Colors Used’. De kleur die u nu ingesteld heeft als achtergrond, staat bij ‘Colors in use’.

Ja, u kunt uw persoonlijke ontwerp te allen tijde opslaan en later terugkeren om het ontwerp aan te passen. Belangrijk: zorg eerst dat u ingelogd bent bij faircoffins.nl. Als u niet ingelogd bent, kunt u uw ontwerp alleen opslaan in uw huidige browser-venster. Dat betekent dat het ontwerp weg is zodra u uw browser sluit. Als u ingelogd bent, kunt u in het bewerkingsmenu aan de rechterkant uw ontwerp opslaan. Klik op ‘ontwerp opslaan’. Hierna komt er een pop-up tevoorschijn waarin u het ontwerp een naam kunt geven ter herkenning. U kunt eventueel ook tags toevoegen, om uw ontwerp later makkelijk terug te kunnen vinden. Klik vervolgens op ‘opslaan’ of ‘opslaan als nieuwe kopie’ om uw ontwerp op te slaan. Als u later terugkomt, hoeft u alleen in te loggen met uw account bij FAIR coffins. Hierna kunt u uw opgeslagen ontwerpen terugvinden zodra u de customizer opstart. Hierbij dient u wel dezelfde kist met dezelfde handgrepen te selecteren bij het opstarten van de customizer. 

Het 3D-voorbeeld komt soms niet exact overeen met uw gemaakte ontwerp. Dat komt omdat het voorbeeld vanuit verschillende elementen een 3D kist schetst en daarbij worden afbeeldingen soms niet volledig correct geplaatst. U kunt er vanuit gaan dat uw ontwerp in het ontwerpmenu de correcte, realistische versie is van de kist zoals hij er in het echt uit zal zien. Dus de plaatsing van afbeeldingen en tekst zal in het echt exact overgenomen worden vanuit het 2D-ontwerp. Het 3D-voorbeeld is enkel een voorbeeld en mag niet als correct ontwerp gebruikt worden. Zorg er dus voor dat u uw gewenste tekst en afbeeldingen juist positioneert in het 2D-ontwerpmenu, om vergissingen te voorkomen.

U kunt te allen tijde een actie ongedaan maken door in de linkerkant van het scherm op het pijltje ‘Ongedaan maken’ te drukken. U kunt acties die u ongedaan heeft gemaakt, ook weer opnieuw uitvoeren door op het pijltje ‘Opnieuw’ te drukken.

Nee, u kunt na het ontwerpen van uw kist de kleur van de handgrepen niet meer aanpassen. Dit komt omdat u het ontwerp op een specifiek model van de kist maakt.