Direct hulp 24/7: 024 – 202 24 30

5/5

Troostrijke ruikers en duurzaamheid

bloemen-graf-1024x497-1

Bloemen bij uitvaart

Oorspronkelijk staan bloemen voor groei en nieuw leven. En ook juist bij een uitvaart spelen bloemen een grote rol. Denk aan het rouwarrangement op de kist en aan de rouwboeketten die nabestaanden meenemen naar de uitvaart. Bloemen worden meegenomen als teken van medeleven. En met eventueel een lint aan het boeket wordt vaak een persoonlijke boodschap aan de overledene achtergelaten.

Voor veel mensen horen bloemen dan ook bij een uitvaart. Maar helaas zijn bloemen ware klimaat- en milieuverontreinigers. Niet zozeer de bloemen zelf, als wel de wijze waarop ze geproduceerd worden.

Klimaatverontreiniging

De helft van alle bloemen komt uit Kenia, Italië, Ecuador, China en Japan. Alleen al uit Kenia komen dagelijks zes vliegtuigen met bloemen naar Nederland. En in Nederland worden deze bloemen weer verder getransporteerd over de wereld. Het transport gaat snel, wat vandaag in Kenia wordt geplukt staat morgen al ergens in een vaas.

Milieuverontreiniging

De bloementeelt in Nederland kost vooral veel energie. Daarnaast is er veel water nodig, onder andere voor het uitspoelen van meststoffen. Ook worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt. De meest gekozen bloemen in rouwstukken, namelijk rozen en sommige lelies, zijn het meest milieubelastend omdat zij veel bestrijdingsmiddelen vereisen. Gelukkig groeit vanuit de agrarische sector steeds meer het besef dat vermindering van het gifgebruik noodzakelijk en mogelijk is. Vijftig jaar gelden was telen zonder gif nog heel gewoon. Andere alternatieven voor het hergebruik van een grafsteen.

Als nabestaande kunt u er ook voor kiezen van het grafmonument iets anders te laten maken. Deze is tenslotte jaren geleden met veel zorg uitgekozen. Er zijn diverse bedrijven die van de grafsteen een tafelblad, een plantenbak of een sculptuur voor in de tuin kunnen maken. Op deze manier gaat de steen ook weer jaren mee en heeft u iets dat de herinnering nog altijd bij zich draagt.

Een ander alternatief is te bewonderen op de begraafplaats Iisselhof in Gouda. Daar is bij een ruiming een deel van de grafmonumenten gebruikt om een gedenkplek op de begraafplaats in te richten.

Afval

Na de uitvaart worden de bloemstukken en boeketten bewaard bij het crematorium (bijvoorbeeld bij het strooiveld) of op de begraafplaats (op het graf). Wanneer ze verwelkt en vergaan zijn, gaan ze mee met het groenafval. Veel bloemisten gebruiken hulpmiddelen om rouwstukken te maken, zoals een plastic basis met oasis waar de bloemen in worden gestoken. Dit moet eerst gescheiden worden voor de bloemen bij het groenafval kunnen. Soms vindt er daarom geen scheiding plaats en worden de bloemstukken bij het reguliere afval gedaan.

Duurzame alternatieven

Waar kunt u nu rekening mee houden bij het uitkiezen van een rouwboeket?

• Door te kiezen voor een boeket in plaats van een rouwstuk voorkomt u dat er plastic en oasis wordt gebruikt.
• Een andere optie is het (laten) maken van een krans van takken en bladeren met seizoensbloemen.
• Verder kunt u kiezen voor bloemen met een van de keurmerken omdat die in ieder geval zijn gecontroleerd op milieu en sociale aspecten. Denk hierbij aan het EKO-keurmerk, het Milieukeurmerk en de barometer duurzame bloemist. (https://barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html)
• Gebruik bloemen die u zelf kunt plukken in eigen tuin of een pluktuin. Of kies bewust voor Nederlandse bloemen uit het seizoen. Onderaan vind u een lijst met bloemen uit het seizoen.
• Vermijd bloemen die veel bestrijdingsmiddelen vereisen.
• Ook bloemen die uit het buitenland komen of tropische bloemen zijn geen duurzame keuze. Niet-natuurlijke materialen in het rouwstuk, zoals de plastic basis met oasis, dragen niet bij aan de duurzaamheid.
• Door het uitzoeken van een lokale bloemist die dicht bij het bezorgpunt is gevestigd, kan worden voorkomen dat de bloemen ook nog een reisafstand moeten afleggen.
• In de rouwkaart aangeven dat de nabestaanden liever duurzame bloemen willen.
• Een onverpakte bloem, in plaats van een boeket, mee laten nemen door belangstellenden.
• Het rouwlint, dat een intensief productieproces kent, kan worden vervangen door een kaart van gerecycled papier of papier met een keurmerk. Wanneer wordt gekozen voor een duurzame uitvaart dan kan belangstellenden gevraagd worden dit ook te doen.
• Minder of geen bloemen en in plaats daarvan mogelijkheid tot het doneren aan een goed doel.

Overzicht seizoensbloemen

Hieronder vindt u een overzicht met een aantal opties van bloemen per seizoen.

Januari
Amaryllus, Chrysant, Hypericum, Tulp, Iris, Narcis, Vergeet-me-nietjes, Kamille
Februari
Chrysant, Amaryllus, Hypericum, Tulp, Klaproos, Roos
Maart
Hypericum, Chrysant, Gerbera, Tulp, Roos
April
Anjers, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Tulp, Zonnebloem, Pioenroos, Orchidee, Potchrysant, Roos
Mei
Zonnebloem, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Jasmijn, Sering, Pioenroos, Orchidee, Roos
Juni
Gladiool, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Lelie, Zonnebloem, Jasmijn, Sering, Orchidee, Roos, Lisianthus.
Juli
Alliums, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Roos, Delphinium, Bouvardia, Waxflower, Lisianthus.
Augustus
Dahlia’s, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Stokroos, Potchrysant, Roos, Allium, Leeuwenbek.
September
Lelie, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Potchrysant, Roos.
Oktober
Hortensia, Chrysant, Hypericum, Zonnebloem, Eucaliptus, Phlox, Nerine.

De Essential is ons basis model uitvaartkist. Hierbij  kunt u dus de zijkanten en de deksel van de kist geheel naar wens aanpassen. Ook kunt u bij deze kist de handgrepen in een kleur naar wens kiezen. 

De binnenmaten van de kist zijn: breedte 56 cm en de lengte is 195 cm.

De buitenmaten zijn: de breedte is 75 cm en de lengte is 212 cm.

Het gewicht van de kist bedraagt 14 kg en het draagvermogen is 200 kg. 

U kunt het ontwerp van de kist per zijde aanpassen. Klik linksonder op de zijde die u wilt aanpassen. Hierna kunt u de zijde van de kist naar wens personaliseren. Gebruik het menu aan de rechterkant om afbeeldingen, tekst en kleur aan te passen.

Ja, door tijdens het ontwerpen van de kist op het 3D blok linksonder te klikken, opent u een 3D-voorbeeld van de kist met uw ontwerp. Hierin kunt u de kist ronddraaien en bekijken door met de muis te klikken en te slepen. Als u weer verder wilt gaan met ontwerpen, dient u het 3D-voorbeeld te sluiten door op het kruisje rechtsboven te drukken.

U kunt een eigen, persoonlijke foto vanaf uw apparaat uploaden via het menu aan de rechterkant.

  1. Ga naar het uploadmenu (pijltje bovenin het bewerkingsmenu)
  2. Druk op ‘upload uw afbeelding’.
  3. Kies vanaf welke plek u een afbeelding wilt uploaden. U kunt via Facebook, Instagram of vanaf uw eigen apparaat een afbeelding invoeren.
  4. Kies de afbeelding die u wilt gebruiken.
  5. Uw afbeelding is nu geüpload op de kist. Vanaf daar kunt u de grootte, positie en hoek van de afbeelding wijzigen door de afbeelding te verslepen met uw muis, of de opties op de hoeken van de afbeelding te gebruiken.

Klik op de afbeelding die u wilt bewerken. Er verschijnt een bewerkingsmenu aan de rechterkant van het scherm. Hierin kunt u bewerkingen en filters toevoegen. Klik op ‘bewerken en filters’ om de afbeelding aan te passen. Er opent een bewerkingsprogramma, waarin u aan de linkerkant functies kunt gebruiken om de afbeelding te bewerken. Belangrijk: als u de afbeelding naar wens bewerkt heeft, klikt u op ‘OPSLAAN’ rechtsboven in het scherm.

U kunt de achtergrondkleur van een zijde aanpassen door allereerst de goede zijde te selecteren linksonder in het scherm. Daarna klikt u rechts in het bewerkingsmenu op het pipetje: ‘achtergrond bewerken’. In dit menu kunt u de achtergrondkleur aanpassen van de zijde die u geselecteerd heeft. Als u al eerder een achtergrondkleur heeft gekozen, komt deze in het kleurenmenu tevoorschijn onder ‘Last Colors Used’. De kleur die u nu ingesteld heeft als achtergrond, staat bij ‘Colors in use’.

Ja, u kunt uw persoonlijke ontwerp te allen tijde opslaan en later terugkeren om het ontwerp aan te passen. Belangrijk: zorg eerst dat u ingelogd bent bij faircoffins.nl. Als u niet ingelogd bent, kunt u uw ontwerp alleen opslaan in uw huidige browser-venster. Dat betekent dat het ontwerp weg is zodra u uw browser sluit. Als u ingelogd bent, kunt u in het bewerkingsmenu aan de rechterkant uw ontwerp opslaan. Klik op ‘ontwerp opslaan’. Hierna komt er een pop-up tevoorschijn waarin u het ontwerp een naam kunt geven ter herkenning. U kunt eventueel ook tags toevoegen, om uw ontwerp later makkelijk terug te kunnen vinden. Klik vervolgens op ‘opslaan’ of ‘opslaan als nieuwe kopie’ om uw ontwerp op te slaan. Als u later terugkomt, hoeft u alleen in te loggen met uw account bij FAIR coffins. Hierna kunt u uw opgeslagen ontwerpen terugvinden zodra u de customizer opstart. Hierbij dient u wel dezelfde kist met dezelfde handgrepen te selecteren bij het opstarten van de customizer. 

Het 3D-voorbeeld komt soms niet exact overeen met uw gemaakte ontwerp. Dat komt omdat het voorbeeld vanuit verschillende elementen een 3D kist schetst en daarbij worden afbeeldingen soms niet volledig correct geplaatst. U kunt er vanuit gaan dat uw ontwerp in het ontwerpmenu de correcte, realistische versie is van de kist zoals hij er in het echt uit zal zien. Dus de plaatsing van afbeeldingen en tekst zal in het echt exact overgenomen worden vanuit het 2D-ontwerp. Het 3D-voorbeeld is enkel een voorbeeld en mag niet als correct ontwerp gebruikt worden. Zorg er dus voor dat u uw gewenste tekst en afbeeldingen juist positioneert in het 2D-ontwerpmenu, om vergissingen te voorkomen.

U kunt te allen tijde een actie ongedaan maken door in de linkerkant van het scherm op het pijltje ‘Ongedaan maken’ te drukken. U kunt acties die u ongedaan heeft gemaakt, ook weer opnieuw uitvoeren door op het pijltje ‘Opnieuw’ te drukken.

Nee, u kunt na het ontwerpen van uw kist de kleur van de handgrepen niet meer aanpassen. Dit komt omdat u het ontwerp op een specifiek model van de kist maakt.