Bloemen bij uitvaart
Oorspronkelijk staan bloemen voor groei en nieuw leven. En ook juist bij een uitvaart spelen bloemen een grote rol. Denk aan het rouwarrangement op de kist en aan de rouwboeketten die nabestaanden meenemen naar de uitvaart. Bloemen worden meegenomen als teken van medeleven. En met eventueel een lint aan het boeket wordt vaak een persoonlijke boodschap aan de overledene achtergelaten.
Voor veel mensen horen bloemen dan ook bij een uitvaart. Maar helaas zijn bloemen ware klimaat- en milieuverontreinigers. Niet zozeer de bloemen zelf, als wel de wijze waarop ze geproduceerd worden.
Klimaatverontreiniging
De helft van alle bloemen komt uit Kenia, Italië, Ecuador, China en Japan. Alleen al uit Kenia komen dagelijks zes vliegtuigen met bloemen naar Nederland. En in Nederland worden deze bloemen weer verder getransporteerd over de wereld. Het transport gaat snel, wat vandaag in Kenia wordt geplukt staat morgen al ergens in een vaas.
Milieuverontreiniging
De bloementeelt in Nederland kost vooral veel energie. Daarnaast is er veel water nodig, onder andere voor het uitspoelen van meststoffen. Ook worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt. De meest gekozen bloemen in rouwstukken, namelijk rozen en sommige lelies, zijn het meest milieubelastend omdat zij veel bestrijdingsmiddelen vereisen. Gelukkig groeit vanuit de agrarische sector steeds meer het besef dat vermindering van het gifgebruik noodzakelijk en mogelijk is. Vijftig jaar gelden was telen zonder gif nog heel gewoon. Andere alternatieven voor het hergebruik van een grafsteen.
Als nabestaande kunt u er ook voor kiezen van het grafmonument iets anders te laten maken. Deze is tenslotte jaren geleden met veel zorg uitgekozen. Er zijn diverse bedrijven die van de grafsteen een tafelblad, een plantenbak of een sculptuur voor in de tuin kunnen maken. Op deze manier gaat de steen ook weer jaren mee en heeft u iets dat de herinnering nog altijd bij zich draagt.
Een ander alternatief is te bewonderen op de begraafplaats Iisselhof in Gouda. Daar is bij een ruiming een deel van de grafmonumenten gebruikt om een gedenkplek op de begraafplaats in te richten.
Afval
Na de uitvaart worden de bloemstukken en boeketten bewaard bij het crematorium (bijvoorbeeld bij het strooiveld) of op de begraafplaats (op het graf). Wanneer ze verwelkt en vergaan zijn, gaan ze mee met het groenafval. Veel bloemisten gebruiken hulpmiddelen om rouwstukken te maken, zoals een plastic basis met oasis waar de bloemen in worden gestoken. Dit moet eerst gescheiden worden voor de bloemen bij het groenafval kunnen. Soms vindt er daarom geen scheiding plaats en worden de bloemstukken bij het reguliere afval gedaan.
Duurzame alternatieven
Waar kunt u nu rekening mee houden bij het uitkiezen van een rouwboeket?
• Door te kiezen voor een boeket in plaats van een rouwstuk voorkomt u dat er plastic en oasis wordt gebruikt.
• Een andere optie is het (laten) maken van een krans van takken en bladeren met seizoensbloemen.
• Verder kunt u kiezen voor bloemen met een van de keurmerken omdat die in ieder geval zijn gecontroleerd op milieu en sociale aspecten. Denk hierbij aan het EKO-keurmerk, het Milieukeurmerk en de barometer duurzame bloemist. (https://barometerduurzamebloemist.nl/27/home.html)
• Gebruik bloemen die u zelf kunt plukken in eigen tuin of een pluktuin. Of kies bewust voor Nederlandse bloemen uit het seizoen. Onderaan vind u een lijst met bloemen uit het seizoen.
• Vermijd bloemen die veel bestrijdingsmiddelen vereisen.
• Ook bloemen die uit het buitenland komen of tropische bloemen zijn geen duurzame keuze. Niet-natuurlijke materialen in het rouwstuk, zoals de plastic basis met oasis, dragen niet bij aan de duurzaamheid.
• Door het uitzoeken van een lokale bloemist die dicht bij het bezorgpunt is gevestigd, kan worden voorkomen dat de bloemen ook nog een reisafstand moeten afleggen.
• In de rouwkaart aangeven dat de nabestaanden liever duurzame bloemen willen.
• Een onverpakte bloem, in plaats van een boeket, mee laten nemen door belangstellenden.
• Het rouwlint, dat een intensief productieproces kent, kan worden vervangen door een kaart van gerecycled papier of papier met een keurmerk. Wanneer wordt gekozen voor een duurzame uitvaart dan kan belangstellenden gevraagd worden dit ook te doen.
• Minder of geen bloemen en in plaats daarvan mogelijkheid tot het doneren aan een goed doel.
Overzicht seizoensbloemen
Hieronder vindt u een overzicht met een aantal opties van bloemen per seizoen.
Januari
Amaryllus, Chrysant, Hypericum, Tulp, Iris, Narcis, Vergeet-me-nietjes, Kamille
Februari
Chrysant, Amaryllus, Hypericum, Tulp, Klaproos, Roos
Maart
Hypericum, Chrysant, Gerbera, Tulp, Roos
April
Anjers, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Tulp, Zonnebloem, Pioenroos, Orchidee, Potchrysant, Roos
Mei
Zonnebloem, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Jasmijn, Sering, Pioenroos, Orchidee, Roos
Juni
Gladiool, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Lelie, Zonnebloem, Jasmijn, Sering, Orchidee, Roos, Lisianthus.
Juli
Alliums, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Roos, Delphinium, Bouvardia, Waxflower, Lisianthus.
Augustus
Dahlia’s, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Lelie, Zonnebloem, Stokroos, Potchrysant, Roos, Allium, Leeuwenbek.
September
Lelie, Chrysant, Hypericum, Gerbera, Gladiool, Zonnebloem, Dahlia’s, Stokroos, Potchrysant, Roos.
Oktober
Hortensia, Chrysant, Hypericum, Zonnebloem, Eucaliptus, Phlox, Nerine.