Gevaren en nadelen

Kartonnen uitvaartkisten

FAIR coffins heeft een doodskist ontwikkeld van een nieuw en gepatenteerd karton dat goedgekeurd is voor crematie en (natuur)begrafenis. Dit is uniek in de uitvaartwereld want FAIR coffins is hiermee de enige producent die een 100% goedgekeurde kartonnen grafkist heeft ontwikkeld voor zowel crematie als natuurbegraving.

Helaas zijn er ook een aantal niet goedgekeurde kartonnen grafkisten in omloop, met alle gevaren van dien. Hieronder een opsomming aan van wat wij tegenkomen in de praktijk:

Gevaren van niet goedgekeurde kartonnen grafkisten

Niet vochtbestendig

De ongekeurde kartonnen uitvaartkist verliest haar sterkte of scheurt als deze doorweekt is met vocht. Dit gebeurt bij gebruik op koelplaten en/of vochtverlies van binnenuit door de overledene. Bij regen tijdens transport of op de dag van de uitvaart kan dit ook gevaar opleveren. Bloemen of een oase op de kist is dan ook niet aan te raden. FAIR coffins zijn speciaal ontwikkeld en hebben deze problemen niet.

Vroegtijdige ontbranding

Ongekeurde kartonnen grafkisten kunnen ontbranden vóór invoer in de crematieoven. In de oven is de temperatuur 400 – 1100 graden. Na diverse crematies kan de stralingshitte bij een open ovendeur bij invoer al 500 graden zijn. Normaal karton ontbrandt dan al waardoor de uitvaartkist al buiten de ovenvlam kan vatten. FAIR coffins zijn behandeld met natuurlijke materialen waardoor deze nooit voor de oven kan ontbranden, dit gebeurt pas na 30 seconden in een hete en gesloten oven.

Vliegas in de filters

De as die vrijkomt bij de verbranding van een ongekeurde kartonnen doodskist gaat dwarrelen en rondvliegen in de crematieoven. Dit kan betekenen dat de filters in de filterinstallatie van de crematieoven verstoppen. FAIR coffins hebben dit probleem niet. De as blijft door de speciale samenstelling van het karton op de bodem liggen.

Te veel rest-as

Er zijn momenteel nog grafkisten van karton die na crematie twee tot drie asbussen vol met restproduct opleveren. Het is niet aan een familie uit te leggen dat de as van een dierbare in drie asbussen, moet omdat deze voornamelijk uit onverbrand restproduct bestaat. FAIR coffins geven zeer weinig tot normaal rest-as omdat de structuur en materiaal speciaal is ontwikkeld voor optimale verbranding.

Wat we verder nog aantreffen bij niet goedgekeurde kartonnen doodskisten: veel gasverbruik; omdat het materiaal niet optimaal verbrand en er dus extra gas nodig is voor de verbranding van het lichaam.  Indeuken van de bodem: deze deukt in als deze over de “knikkerbaan” invoer bij het crematorium gaat, of nog erger zijn sterkte geheel verliest en openritst. Bij een noodsituatie of probleem met de oven kan er een nood (ram) invoer noodzakelijk zijn. Door ongekeurde kartonnen uitvaartkisten wordt dan heen geduwd, met alle gevaren van brand en risico’s voor het personeel.