Kartonnen uitvaartkisten

Een kartonnen uitvaartkist

Het gezegde ‘Begraaf mij maar in een kartonnen doos’, is een veelgehoorde uitspraak door uitvaartondernemers. Vaak bedoelt om aan te geven dat de uitvaart simpel gehouden moet worden; geen gedoe. En aan dat verzoek kan nu worden voldaan. Met ons ontwerp is de kist zoveel meer dan een kartonnen doos.

Klik hier om onze webshop te bekijken 

Het alternatief voor een houten uitvaartkist

We proberen allemaal onze impact op de planeet te minimaliseren door onder andere te recyclen, minder te vliegen en minder plastic te gebruiken. Maar hoe zit het eigenlijk als we doodgaan?

We staan er vaak niet bij stil dat we bomen kappen die 28-30 jaar nodig hebben om te groeien, om een uitvaartkist van te maken. En die kist begraven of cremeren we binnen een aantal dagen.

Met ons snelgroeiende milieubewustzijn van onze impact op de aarde, biedt FAIR coffins een milieuvriendelijke oplossing voor de traditionele kist.

De kistenmarkt wordt helaas nog gedomineerd door goedkoop spaanplaat, MDF of hout. Spaanplaat en MDF zijn gemaakt met giftige lijmen die kankerverwekkende stoffen kunnen bevatten. Deze kisten worden afgewerkt met een plastic laag van (hout-look) fineer. Het interieur is vaak gemaakt van goedkope synthetische (plastic) stof. Als de kist in de grond vergaat komen de lijmstoffen in het grondwater terecht en het plastic blijft in de grond achter. Hiermee vervuilen we dus onze eigen aarde.

Hout lijkt wellicht een goed alternatief, maar hout bevat veel CO2. Bomen zuiveren de lucht door schadelijk CO2 op te nemen en op te slaan in hun bast. Bij verbranding of vergaan in de grond komt al het opgeslagen CO2 weer vrij. Daarnaast is hout een prachtig duurzaam materiaal wat beter duurzaam kan worden gebruikt voor het maken van meubels of het bouwen van huizen.

Coffin Grey correct VERKLEIND
Coffin Wit correct VERKLEIND
Coffin Licht Bruin 2 correct VERKLEIND

Een grafkist van karton, de ecologische oplossing

FAIR coffins zijn ontworpen met het milieu in gedachten. De kisten worden ecologisch verantwoord geproduceerd, waarbij we een positieve bijdrage leveren voor onze toekomstige generaties op aarde.

Het ontwerp voldoet aan de doelstellingen van duurzaamheid en kwaliteit. Onze kisten hebben het Greenleave keurmerk en zijn geschikt bevonden voor (natuur)begraven en crematie.

Er zijn veel positieve punten van een kartonnen doodskist van FAIR coffin:

 • Milieuvriendelijk: het karton van FAIR coffins heeft het FSC-keurmerk en wordt gemaakt van gerecycled oud papier, karton en afvalhout.
 • Sterk: door de unieke gepatenteerde bouwwijze en samenstelling van het karton kan de FAIR coffins tot 200kg dragen.
 • Lichtgewicht: de doodskist van karton weegt slechts 14kg
 • Veilig: FAIR coffins heeft het LVC-keurmerk voor veilige crematie en is goedgekeurd door DELA en Yarden.
 • Natuurbegraven: de FAIR coffins zijn geschikt voor (natuur)begraven.
 • Biologisch afbreekbaar: de uitvaartkisten zijn biologisch afbreekbaar waardoor ze niet jarenlang in de grond blijven liggen zonder te vergaan.
 • Betaalbaar: eco zonder meerprijs is het motto van FAIR coffins. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een ecologische uitvaartkist kan kiezen en dat deze betaalbaar is.
 • Social Enterprise: FAIR coffins heeft geen winstoogmerk.
 • Sociaal: door de speciale bouwconstructie kan de kartonnen uitvaartkist gemaakt worden door mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt.
 • Keurmerk: de FAIR coffins hebben het LVC-keurmerk en het keurmerk van Greenleave.
 • Productie: Door lokaal in Nederland te produceren is er minder transport nodig. We creëren hiermee meer werkgelegenheid voor de sociale werkvoorziening dichtbij huis.
 • Materialen: de uitvaartkisten zijn gemaakt van natuurlijke materialen, zonder chemische en giftige, synthetisch of andere plastic stoffen te gebruiken, zoals satijn of lijm.
 • Interieur: de binnenbekleding is gemaakt van ongebleekte jute of 100% biologisch katoen.
 • Persoonlijk ontwerp: maak je eigen persoonlijke kartonnen doodskist met een eigen foto, kleur en/of tekst.
 • Beschilderbaar: onze kisten zijn te beschilderen met onder andere olieverf. We adviseren hiervoor de witte kist of de PUUR.

Bestellen van een kartonnen uitvaartkist

U kunt als uitvaartondernemer of als particulier eenvoudig een uitvaartkist van FAIR coffins online bestellen via onze webwinkel.

U ontvangt direct na uw bestelling een bevestiging per e-mail. U kunt direct en veilig betalen via iDEAL.

Wij nemen telefonisch contact met u op om de bezorging te bespreken. Bijzonderheden of opmerkingen kunt u aangeven bij de bestelling in het bestelscherm.

Vind u het lastig om via een webshop te bestellen of wilt u dat wij u er telefonisch bij helpen? Geen probleem! U kunt ons altijd bellen (024-20 2 24 30)

Kies alleen voor goedgekeurde kartonnen grafkisten van FAIR coffins

Normaal karton is niet geschikt voor een crematie of een natuurbegrafenis. Loop dus geen onnodig risico maar kies altijd voor het enige goedgekeurde origineel van FAIR coffins. FAIR coffins zijn onafhankelijk goedgekeurd voor veilige crematie door de Landelijke Vereniging van Crematoria.

FAIR coffins heeft al 1500 kartonnen uitvaartkisten succesvol gecremeerd in ovens van DFW Europe, Facultatieve technologies en IFZW. Klik op de link om de filmpjes van de proefcrematies te bekijken.

Gevaren van niet goedgekeurde kartonnen uitvaartkisten

Er zijn een hoop gevaren als je kiest voor een niet goedgekeurde kartonnen doodskist.

Niet vochtbestendig

De ongekeurde kartonnen uitvaartkist verliest haar sterkte of scheurt als deze doorweekt is met vocht. Dit gebeurt bij gebruik op koelplaten en/of vochtverlies van binnenuit door de overledene. Bij regen tijdens transport of op de dag van de uitvaart kan dit ook gevaar opleveren. Bloemen of een oase op de kist is dan ook niet aan te raden. FAIR coffins zijn speciaal ontwikkeld en hebben deze problemen niet.

Vroegtijdige ontbranding

Ongekeurde kartonnen grafkisten kunnen ontbranden vóór invoer in de crematieoven. In de oven is de temperatuur 400 – 1100 graden. Na diverse crematies kan de stralingshitte bij een open ovendeur bij invoer al 500 graden zijn. Normaal karton ontbrand dan al waardoor de uitvaartkist al buiten de ovenvlam kan vatten. FAIR coffins zijn behandeld met natuurlijke materialen waardoor deze nooit voor de oven kan ontbranden en pas na 30 seconden in een hete en gesloten oven zullen ontbranden.

Vliegas in de filters

De as die vrijkomt bij de verbranding van een ongekeurde kartonnen doodskist gaat dwarrelen en rondvliegen in de crematieoven en kan zodoende de filters in de filterinstallatie van de crematieoven verstoppen. FAIR coffins hebben dit probleem niet. De as blijft door de speciale samenstelling van het karton op de bodem liggen.

Te veel rest-as

We treffen nog vaak grafkisten van karton aan die na crematie 2 tot 3 asbussen vol met restproduct opleveren. Het is niet aan een familie uit te leggen dat de as van een dierbare in 3 asbussen moet omdat deze voornamelijk uit onverbrand restproduct bestaat. FAIR coffins geven zeer weinig rest-as omdat de structuur en materiaal speciaal is ontwikkeld voor optimale verbranding