Direct hulp 24/7: 024 – 202 24 30

5/5

Opbaren

koningsakker

Opbaren van een overledene

Opbaren kan op verschillende plaatsen; meestal wordt er gekozen voor het opbaren van de overledene thuis* of in een rouwcentrum.  Een combinatie van beide kan ook, waarbij de overledene eerst een paar dagen thuis blijft en daarna wordt overgebracht naar een rouwcentrum.

Rouwcentrum

Tegenwoordig hebben veel rouwcentra 24-uurs kamers. Nabestaanden krijgen een eigen sleutel waarmee ze op elk gewenst moment naar binnen kunnen om de overledene te bezoeken.

Wanneer er geen 24-uur kamer (beschikbaar) is moet je als nabestaande rekening houden met openingstijden. Je spreekt samen met de uitvaartleider af wanneer je wenst langs te komen. Mocht je als familie vaker willen langskomen, dan worden hier meestal extra kosten in rekening gebracht. Dit komt omdat de overledene in een koelcel ligt en voor een bezoek wordt opgebaard in een speciale afscheidskamer.

Soms bestaat de mogelijkheid om de opbaarruimte aan te kleden met bijvoorbeeld wat spulletjes van thuis. Hiermee wordt het afscheid meer persoonlijker.

Thuisopbaring*

Een thuisopbaring biedt verschillende mogelijkheden. Ten eerste kun je de ruimte kiezen waar de overledene opgebaard moet worden. Mooie plekken in huis zijn een serre, een werkkamer of een rustige hoek in de woon- of slaapkamer.

Daarnaast kun je kiezen voor het soort opbaring; dit kan op bed, in een uitvaartkist of op een opbaarplank. Je kunt daarnaast kiezen voor een opbaarmethode met of zonder koeling (thanatopraxie; een vorm van lichte balseming). Bij een koeling moet rekening gehouden worden met het feit dat deze meestal wat geluid maakt. Tijdens warme periodes is het soms noodzakelijk dat er ook een mobiele airco geplaats wordt.

Voor het opbaren thuis verzorgen de meeste uitvaartondernemingen naast de koeling ook eventueel kandelaars en kamerschermen, om op deze manier een rustige en sfeervolle plek te creëren.

Het opbaren van de overledene thuis is prettig omdat je op elk moment even bij de overleden kan gaan kijken of erbij kan gaan zitten. Dit kan een ondersteuning zijn tijdens de rouwverwerking om in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen. En toe te leven naar de dag van de uitvaart.

Sommige ervaren een thuisopbaring juist als een belemmering, en vinden het een nare gedachten om de overledene ‘alleen’ te laten.

Voor kinderen is thuisopbaring vaak minder zwaar dan dat ze naar zo’n rouwkamer moeten. Nu kunnen ze helemaal hun eigen tempo bepalen.

Een mogelijkheid bij een thuisopbaring is om het afscheidsbezoek aan huis te ontvangen. Vaak is het prettig om dit op een vast moment te plannen. Hiermee voorkomt u dat er onverwachts mensen langskomen, en je soms drukker bezig bent met koffie zetten dan dat je tot rust komt.

Daarom is het soms fijn om de overledene voor een officieel rouwbezoek naar een rouwcentrum over te brengen en daarop te baren.

* lees hiervoor ook verpleeg- of verzorgingstehuis of een hospice. Soms worden er in een verzorgingstehuis of hospice extra kosten berekend. Ook hebben zij meestal een speciale uitvaartkamer.

De Essential is ons basis model uitvaartkist. Hierbij  kunt u dus de zijkanten en de deksel van de kist geheel naar wens aanpassen. Ook kunt u bij deze kist de handgrepen in een kleur naar wens kiezen. 

De binnenmaten van de kist zijn: breedte 56 cm en de lengte is 195 cm.

De buitenmaten zijn: de breedte is 75 cm en de lengte is 212 cm.

Het gewicht van de kist bedraagt 14 kg en het draagvermogen is 200 kg. 

U kunt het ontwerp van de kist per zijde aanpassen. Klik linksonder op de zijde die u wilt aanpassen. Hierna kunt u de zijde van de kist naar wens personaliseren. Gebruik het menu aan de rechterkant om afbeeldingen, tekst en kleur aan te passen.

Ja, door tijdens het ontwerpen van de kist op het 3D blok linksonder te klikken, opent u een 3D-voorbeeld van de kist met uw ontwerp. Hierin kunt u de kist ronddraaien en bekijken door met de muis te klikken en te slepen. Als u weer verder wilt gaan met ontwerpen, dient u het 3D-voorbeeld te sluiten door op het kruisje rechtsboven te drukken.

U kunt een eigen, persoonlijke foto vanaf uw apparaat uploaden via het menu aan de rechterkant.

  1. Ga naar het uploadmenu (pijltje bovenin het bewerkingsmenu)
  2. Druk op ‘upload uw afbeelding’.
  3. Kies vanaf welke plek u een afbeelding wilt uploaden. U kunt via Facebook, Instagram of vanaf uw eigen apparaat een afbeelding invoeren.
  4. Kies de afbeelding die u wilt gebruiken.
  5. Uw afbeelding is nu geüpload op de kist. Vanaf daar kunt u de grootte, positie en hoek van de afbeelding wijzigen door de afbeelding te verslepen met uw muis, of de opties op de hoeken van de afbeelding te gebruiken.

Klik op de afbeelding die u wilt bewerken. Er verschijnt een bewerkingsmenu aan de rechterkant van het scherm. Hierin kunt u bewerkingen en filters toevoegen. Klik op ‘bewerken en filters’ om de afbeelding aan te passen. Er opent een bewerkingsprogramma, waarin u aan de linkerkant functies kunt gebruiken om de afbeelding te bewerken. Belangrijk: als u de afbeelding naar wens bewerkt heeft, klikt u op ‘OPSLAAN’ rechtsboven in het scherm.

U kunt de achtergrondkleur van een zijde aanpassen door allereerst de goede zijde te selecteren linksonder in het scherm. Daarna klikt u rechts in het bewerkingsmenu op het pipetje: ‘achtergrond bewerken’. In dit menu kunt u de achtergrondkleur aanpassen van de zijde die u geselecteerd heeft. Als u al eerder een achtergrondkleur heeft gekozen, komt deze in het kleurenmenu tevoorschijn onder ‘Last Colors Used’. De kleur die u nu ingesteld heeft als achtergrond, staat bij ‘Colors in use’.

Ja, u kunt uw persoonlijke ontwerp te allen tijde opslaan en later terugkeren om het ontwerp aan te passen. Belangrijk: zorg eerst dat u ingelogd bent bij faircoffins.nl. Als u niet ingelogd bent, kunt u uw ontwerp alleen opslaan in uw huidige browser-venster. Dat betekent dat het ontwerp weg is zodra u uw browser sluit. Als u ingelogd bent, kunt u in het bewerkingsmenu aan de rechterkant uw ontwerp opslaan. Klik op ‘ontwerp opslaan’. Hierna komt er een pop-up tevoorschijn waarin u het ontwerp een naam kunt geven ter herkenning. U kunt eventueel ook tags toevoegen, om uw ontwerp later makkelijk terug te kunnen vinden. Klik vervolgens op ‘opslaan’ of ‘opslaan als nieuwe kopie’ om uw ontwerp op te slaan. Als u later terugkomt, hoeft u alleen in te loggen met uw account bij FAIR coffins. Hierna kunt u uw opgeslagen ontwerpen terugvinden zodra u de customizer opstart. Hierbij dient u wel dezelfde kist met dezelfde handgrepen te selecteren bij het opstarten van de customizer. 

Het 3D-voorbeeld komt soms niet exact overeen met uw gemaakte ontwerp. Dat komt omdat het voorbeeld vanuit verschillende elementen een 3D kist schetst en daarbij worden afbeeldingen soms niet volledig correct geplaatst. U kunt er vanuit gaan dat uw ontwerp in het ontwerpmenu de correcte, realistische versie is van de kist zoals hij er in het echt uit zal zien. Dus de plaatsing van afbeeldingen en tekst zal in het echt exact overgenomen worden vanuit het 2D-ontwerp. Het 3D-voorbeeld is enkel een voorbeeld en mag niet als correct ontwerp gebruikt worden. Zorg er dus voor dat u uw gewenste tekst en afbeeldingen juist positioneert in het 2D-ontwerpmenu, om vergissingen te voorkomen.

U kunt te allen tijde een actie ongedaan maken door in de linkerkant van het scherm op het pijltje ‘Ongedaan maken’ te drukken. U kunt acties die u ongedaan heeft gemaakt, ook weer opnieuw uitvoeren door op het pijltje ‘Opnieuw’ te drukken.

Nee, u kunt na het ontwerpen van uw kist de kleur van de handgrepen niet meer aanpassen. Dit komt omdat u het ontwerp op een specifiek model van de kist maakt.