Landelijke Vereniging van Crematoria
Goedgekeurd voor crematie en (natuur)begraven
Crematie
FAIR coffins zijn uitgebreid getest bij DELA en goedgekeurd voor crematie door de LVC (Landelijke Vereniging van Crematoria). Dit is de overkoepelende organisatie van alle crematoria in Nederland. FAIR coffins staan dan ook op de materialenlijst van het LVC als veilig te cremeren grafkisten. Hierbij zijn geen beperkende voorwaarden als natte lappen of invoerplank. Yarden uitvaartzorg heeft daarnaast ook een Yarden goedkeuring afgegeven voor veilige crematie van de FAIR coffins. Naast de LVC richtlijnen hebben we diverse extra testen uitgevoerd m.b.t. draagvermogen, verbrandingsbeeld en vochtvastheid. Alle testen hebben we gefilmd en zijn hieronder te bekijken.
Kartonachtige producten hebben van oudsher een slechte associatie bij crematoria. Eerdere kartonnen kisten waren zwak en moesten met invoerplank ingevoerd worden. Ook waren ze niet tegen vocht en hitte bestand, waardoor de verzwakten, doorlekten of al bij invoer begonnen te ontbranden. Bij ontbranding lieten ze vaak twee asbussen aan as achter en kwam opvliegend as in de filter van de oveninstallatie terecht.
Door onze jarenlange ervaring in de uitvaartbranche kenden we deze verhalen en hebben wij samen met de kartonindustrie een nieuw high-tech sandwichboard ontwikkeld wat aan alle bovenstaande eisen voldoet; FAIRboard. Hierdoor hebben we een ecologisch uitvaartkist die sterk (150 kg), lichtgewicht (14kg), vochtbestendig en brandvertragend is. Daarnaast is er bij verbranding geen asdwarreling en een normale hoeveelheid rest-as. Zie ook onderstaande video’s. De FAIR coffins hebben diverse keurmerken zoals FSC, PEFC, en GreenLeave. Kijk hier voor het overzicht.
Gasverbruik bij crematie?
Bij crematie met een FAIR coffin wordt er minder gas gebruikt dan bij houten of spaanplaten uitvaartkisten. Binnen de branche bestaat de misvatting dat als het basismateriaal van een grafkist een hoge calorische waarde heeft, dit bijdraagt aan de verbranding en er dus minder gas nodig is. Uit onderzoek blijkt dat er geen uitspraken over gasverbruik kunnen worden gedaan a.d.h.v. de calorische waarde van het basismateriaal. Sterker nog, in de praktijk blijkt vaak het tegendeel, zoals bij de FAIR coffins.
Bij diverse proefcrematies in zowel koude als warme ovens blijkt het totale gasverbruik bij FAIR coffins op een lager niveau te liggen in vergelijking met houten- en spaanplaatuitvaartkisten. Dit voordeel was nihil in de hoofdverbranding, maar door de schone verbranding hoefde de na-verbrander pas veel later in actie te komen dan bij hout- of spaanplaat uitvaartkisten, wat resulteert in een lager overall gasverbruik. Daarnaast heeft een grafkist van hout een hogere CO2 uitstoot dan het gas wat bij crematie gebruikt wordt.
(Natuur)begraven
De materialen van de FAIR coffins zijn natuurlijk en deze vergaan weer als ze begraven worden. Bij sommige andere uitvaartkisten zullen zaken als polyester interieur, plastic pluggen, houtdecor plastic afweking etc. de grond vervuilen. Dit los van de giftige formaldehyde bevattende lijmstoffen waarmee spaanplaat wordt gemaakt. Deze stoffen komen deels ook in ons oppervlakte water terecht.
De FAIR coffins kunnen bij begraving de berg zand goed trotseren. Bij veel regenval zullen ze onder de grond waarschijnlijk iets eerder invallen, wat natuurlijke processen ten goede komt en waardoor een grafmonument minder kans op verzakking krijgt na verloop van tijd.
Meer vragen?
Kijk op onze veelgestelde vragen pagina.