Een kartonnen uitvaartkist

Kartonnen doodskist

Het gezegde ‘Begraaf mij maar in een kartonnen doos’, is een veelgehoorde uitspraak door uitvaartondernemers. Vaak bedoeld om aan te geven dat de uitvaart simpel gehouden moet worden; geen gedoe. En aan dat verzoek kan nu worden voldaan. 

 

 

Bij FAIR coffins kunnen wij u een kartonnen uitvaartkist leveren. Bekijk direct ons uitgebreide assortiment.

 

 

Onze basis collectie

Essential wit

FAIRwell zonnebloem

Essential licht eiken

Voordelen van FAIR coffins

FAIR coffins zijn gemaakt van 100% ecologisch FAIRboard. Dit is een kartonachtig plaatmateriaal van natuurlijke en gerecyclede materialen die biologisch afbreekbaar zijn. FAIR coffins zijn CO2 neutraal.

 

U kunt uw uitvaartkist bij FAIR coffins volledig personaliseren. Wij bieden ondersteuning bij het ontwerpen van uw kist. Ook kunt u zelf aan de slag met onze customizer.

Onze uitvaartkisten worden ontworpen en geproduceerd door ons gepassioneerde team. Zo kunnen wij de hoogste kwaliteit uitvaartkisten aanbieden.

Over ons

FAIR coffins

FAIR coffins is in 2017 opgericht om een een duurzame uitvaartkist van karton op de markt te brengen. 

Filosofie

FAIR coffins is een social enterprise. Fair coffins wil bijdragen aan een nieuwe economie die circulair is en duurzaam. Het bijdragen aan een oplossing voor maatschappelijke problemen staat centraal in ons bedrijf.

Werkwijze

 

De kisten van FAIR coffins worden gemaakt in een sociale werkplaats.

 

FAIR coffins heeft bewust gekozen om juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. En hen zo te voorzien van een plek in de maatschappij. Mensen die om verschillende redenen geen kans kregen om ergens bij te horen. Omdat zij sociaal of verstandelijk beperkt zijn; extra uitleg of aandacht nodig hebben; niet onder druk kunnen werken of waarbij het werktempo net wat lager ligt. Maar het zijn bovenal mensen die graag willen bijdragen en meedraaien in de maatschappij.

 

Heeft u vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp en begeleiding bij uw keuze? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Een duurzame uitvaartkist

Duurzaamheid

We proberen allemaal onze impact op de planeet te minimaliseren door onder andere te recyclen, minder te vliegen en minder plastic te gebruiken. Maar hoe zit het eigenlijk als we doodgaan?

We staan er vaak niet bij stil dat we bomen kappen die 28-30 jaar nodig hebben om te groeien, om een uitvaartkist van te maken. En de meeste kisten begraven of cremeren we binnen een aantal dagen.

Met ons snelgroeiende milieubewustzijn van onze impact op de aarde, biedt FAIR coffins een milieuvriendelijke oplossing.

 

Een kartonnen kist, de ecologische oplossing

FAIR coffins zijn ontworpen met het milieu in gedachten. De kisten van gerecycled papier worden ecologisch verantwoord geproduceerd, waarbij we een positieve bijdrage leveren voor onze toekomstige generaties op aarde.

 

Het ontwerp voldoet aan de doelstellingen van duurzaamheid en kwaliteit. Onze kisten hebben het Greenleave keurmerk en zijn geschikt bevonden voor (natuur)begraven en crematie.

 

Er zijn veel positieve punten van een kartonnen grafkist van FAIR coffin:

 

 • Milieuvriendelijk: het karton van FAIR coffins heeft het FSC-keurmerk en wordt gemaakt van gerecycled oud papier, karton en afvalhout.
 • Sterk: door de unieke vouwtechniek en samenstelling van het karton kunnen de FAIR coffins tot 200kg dragen.
 • Lichtgewicht: de doodskist van karton weegt slechts 14kg
 • Veilig: FAIR coffins heeft het LVC-keurmerk voor veilig cremeren en is goedgekeurd door DELA en Yarden.
 • Natuurbegraven: de FAIR coffins zijn geschikt voor (natuur)begraven.
 • Biologisch afbreekbaar: de uitvaartkisten zijn biologisch afbreekbaar waardoor ze niet jarenlang in de grond blijven liggen zonder te vergaan.
 • Betaalbaar: eco zonder meerprijs is het motto van FAIR coffins. Wij vinden het belangrijk dat iedereen een ecologische uitvaartkist kan kiezen en dat deze betaalbaar is.
 • Social Enterprise: FAIR coffins heeft geen winstoogmerk.
 • Sociaal: door de speciale bouwconstructie kan de kartonnen uitvaartkist gemaakt worden door mensen met een beperking en afstand tot de arbeidsmarkt.
 • Keurmerk: de FAIR coffins hebben het LVC-keurmerk en het keurmerk van Greenleave.
 • Productie: Door lokaal in Nederland te produceren is er minder transport nodig. We creëren hiermee meer werkgelegenheid voor de sociale werkvoorziening dichtbij huis.
 • Materialen: bij de productie van onze uitvaartkisten wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen, zonder chemische en giftige, synthetisch of andere plastic stoffen te gebruiken, zoals satijn of lijm.
 • Interieur: de binnenbekleding is gemaakt van ongebleekte jute of 100% biologisch katoen.
 • Persoonlijk ontwerp: maak je eigen persoonlijke kartonnen doodskist met een eigen foto, kleur en/of tekst.
 • Beschilderbaar: onze kisten zijn te beschilderen met onder andere olieverf. We adviseren hiervoor de Essential Wit of de Essential PUUR.

bestel een kartonnen uitvaartkist

Online bestellen

U kunt als uitvaartondernemer of als particulier eenvoudig een uitvaartkist van FAIR coffins  bestellen. Uitvaartondernemers kunnen bestellen via een zakelijk account en als particulier kun je contact met ons opnemen om een kist te bestellen. Je vindt ons hele assortiment van kisten en aanverwante producten in onze webwinkel.

U ontvangt direct na uw bestelling een bevestiging per e-mail. 

Wij nemen telefonisch contact met u op om de bezorging te bespreken. Bijzonderheden of opmerkingen kunt u aangeven bij de bestelling in het bestelscherm.

Vind u het lastig om via een webshop te bestellen of wilt u dat wij u er telefonisch bij helpen? Geen probleem! U kunt ons altijd bellen (024-20 2 24 30)

Kies alleen goedgekeurde kartonnen grafkisten van FAIR coffins

Normaal karton is niet geschikt voor een crematie of een natuurbegrafenis. Loop dus geen onnodig risico, maar kies altijd voor het enige goedgekeurde origineel van FAIR coffins. FAIR coffins zijn onafhankelijk goedgekeurd voor veilige crematie door de Landelijke Vereniging van Crematoria.

FAIR coffins heeft al vele kartonnen uitvaartkisten succesvol gecremeerd in ovens van DFW Europe, Facultatieve technologies en IFZW. Klik op de link om de filmpjes van de proefcrematies te bekijken.

Gevaren van niet goedgekeurde kartonnen uitvaartkisten

Er zijn een hoop gevaren als je kiest voor een niet goedgekeurde kartonnen doodskist.

 

Niet vochtbestendig

De ongekeurde kartonnen uitvaartkist verliest haar sterkte of scheurt als deze doorweekt is met vocht. Dit gebeurt bij gebruik op koelplaten en/of vochtverlies van binnenuit door de overledene. Bij regen tijdens transport of op de dag van de uitvaart kan dit ook gevaar opleveren. Bloemen of een oase op de kist is dan ook niet aan te raden. FAIR coffins zijn speciaal ontwikkeld en hebben deze problemen niet.

 

Vroegtijdige ontbranding

Ongekeurde kartonnen kisten kunnen ontbranden vóór invoer in de crematieoven. In de oven is de temperatuur 400 – 1100 graden. Na diverse crematies kan de stralingshitte bij een open ovendeur bij invoer al 500 graden zijn. Normaal karton ontbrand dan al waardoor de uitvaartkist al buiten de ovenvlam kan vatten. FAIR coffins zijn behandeld met natuurlijke materialen waardoor deze nooit voor de oven kan ontbranden en pas na 30 seconden in een hete en gesloten oven zullen ontbranden.

 

Vliegas in de filters

De as die vrijkomt bij de verbranding van een ongekeurde kartonnen doodskist gaat dwarrelen en rondvliegen in de crematieoven en kan zodoende de filters in de filterinstallatie van de crematieoven verstoppen. FAIR coffins hebben dit probleem niet. De as blijft door de speciale samenstelling van het karton op de bodem liggen.

 

Te veel rest-as

We treffen nog vaak kartonnen kisten aan die na crematie 2 tot 3 asbussen vol met restproduct opleveren. Het is niet aan een familie uit te leggen dat de as van een dierbare in 3 asbussen moet omdat deze voornamelijk uit onverbrand restproduct bestaat. FAIR coffins geven zeer weinig rest-as omdat de structuur en materiaal speciaal is ontwikkeld voor optimale verbranding.