Keurmerken

Landelijke Vereniging van Crematoria

De grafkisten van FAIR coffins zijn goedgekeurd voor crematie door de Landelijke Vereniging van Crematoria en opgenomen in haar goedgekeurde materialenlijst. De LVC is een zogenaamde ‘brancheorganisatie’, waarbij alle crematoria in Nederland zijn aangesloten.

GreenLeave

De FAIR coffins met het GreenLeave approaved logo voldoen aan de duurzaamheidscriteria van GreenLeave. GreenLeave zet zich ervoor in om duurzaamheid vanzelfsprekend te maken in de uitvaartbranche. Hierbij richt GreenLeave zich onder andere op tien onderdelen van een uitvaart waar nabestaanden keuzes in maken.
Deze onderdelen van de uitvaart zijn geïnventariseerd en in samenwerking met de stichting Natuur & Milieu zorgvuldig onderzocht op duurzaamheid. Alle uitvaartverzorgers die zijn aangesloten bij GreenLeave, hebben producten en diensten in hun portfolio die binnen de GreenLeave criteria vallen.

FSC & PEFC

FAIR coffins maakt uitsluitend gebruik van materialen die FSC en/of PEFC keur hebben. De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen.

BG-FSC-2013.png

Composteerbaar kunststof

In een uitvaartkist van FAIR coffins wordt zeer weinig kunststof gebruikt; enkel op de bodem aan de binnenzijde van de kist. Het gebruikte kunststof  (PLA) is echter volledig biologisch en afbreekbaar. De kunststoffen breken voor minstens 95 procent binnen 12 weken af. Deze kunststoffen mogen dus (samen met schillen of etensresten) in de biobak. Ze mogen ook bij restafval, en leveren dan nog energie op bij verbranding. Het kiemplant-logo is betrouwbaar: een onafhankelijke gecertificeerde partij voert de controle uit. 

kiemplantlogo.jpg

Erkend leerbedrijf

De Wet educatie en beroepsonderwijs verplicht mbo-studenten het praktijkgedeelte van hun opleiding te volgen bij een erkend leerbedrijf. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (bpv). Erkende leerbedrijven – zowel bedrijven als zzp’ers – zijn een schoolvoorbeeld voor de branche. Door studenten te helpen opleiden leveren zij een belangrijke bijdrage aan de toekomst van het vakmanschap. Lees meer op de website van de Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Gecertificeerd textiel 

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen in relatie tot de gezondheid van de eindgebruiker.

 

Hoewel het label dus gericht is op gezondheidsaspecten van het textielproduct, hebben de richtlijnen voor het gebruik van schadelijke stoffen ook raakvlakken met de ecologische dimensie van duurzaamheid.

 

Oeko-Tex Standard 100 kan in principe in verschillende ketenschakels worden toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Binnen de scope van Oeko-Tex, wordt Oeko-Tex Standard 100 het meest gebruikt door bedrijven.

C02 Neutral

Bij FAIR coffins staat het maken van positieve impact voor Mens en Milieu centraal. Daarom streven we als bedrijf naar een zo klein mogelijke “carbon footprint”. Zonder CO2 uitstoot werken is onmogelijk. Alleen al door te ademen stoten we CO2 uit. Maar we kunnen er wel naar streven ons CO2 gebruik zo veel mogelijk te reduceren. De onvermijdelijk CO2 uitstoot compenseren we door de aanplant van nieuwe natuur o.a. door Trees-for-all en #teamtrees