Ecologische uitvaartkisten

De opmars van de milieuvriendelijke uitvaart

Duurzaamheid

Duurzaamheid, een bewustere levensstijl, consuminderen; het milieu neemt een steeds belangrijkere plek in tijdens ons leven. Maar ook na onze dood begint duurzaamheid een steeds grotere rol te spelen. Het idee om een betere wereld achter te laten voor de volgende generaties, spreekt steeds meer mensen aan. Een duurzaam afscheid levert een bijdrage aan iets goeds voor onze nabestaanden.

 

Het ontstaan van stichting Greenleave is hier ook een mooi voorbeeld van. Een keurmerk binnen de uitvaartbranche gericht op duurzaamheid, om mensen te informeren over duurzame keuzes en producten rondom een uitvaart. Ook wij als FAIR coffins hebben het keurmerk Greenleave voor onze duurzame uitvaartkisten.

Duurzame uitvaart

De milieuvriendelijke uitvaart is dus in opmars, de rouwbakfiets in plaats van de rouwauto en er ontstaan op veel plekken in Nederland natuurbegraafplaatsen.

Hierdoor neemt de vraag naar onder andere duurzame doodskisten of andere omhulsels toe. En gelukkig valt ook hierin steeds meer te kiezen. Denk hierbij aan uitvaartmanden, een opbaarplank in combinatie met een wikkeldoek, een FAIRboard uitvaartkist of een houten kist van Staatsbosbeheer. 

Onze basis collectie

Essential wit

Essential licht eiken

Voordelen van FAIR coffins

FAIR coffins zijn gemaakt van 100% ecologisch FAIRboard. Dit is een FAIRboardachtig plaatmateriaal van natuurlijke en gerecyclede materialen die biologisch afbreekbaar zijn. FAIR coffins zijn CO2 neutraal.

 

U kunt uw uitvaartkist bij FAIR coffins volledig personaliseren. Wij bieden ondersteuning bij het ontwerpen van uw kist. Ook kunt u zelf aan de slag met onze customizer.

Onze uitvaartkisten worden ontworpen en geproduceerd door ons gepassioneerde team. Zo kunnen wij de hoogste kwaliteit uitvaartkisten aanbieden.

Over ons

FAIR coffins

FAIR coffins is in 2017 opgericht om een een duurzame uitvaartkist van FAIRboard op de markt te brengen. 

Filosofie

FAIR coffins is een social enterprise. Fair coffins wil bijdragen aan een nieuwe economie die circulair is en duurzaam. Het bijdragen aan een oplossing voor maatschappelijke problemen staat centraal in ons bedrijf.

Werkwijze

 

De kisten van FAIR coffins worden gemaakt in een sociale werkplaats.

 

FAIR coffins heeft bewust gekozen om juist mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in te zetten. En hen zo te voorzien van een plek in de maatschappij. Mensen die om verschillende redenen geen kans kregen om ergens bij te horen. Omdat zij sociaal of verstandelijk beperkt zijn; extra uitleg of aandacht nodig hebben; niet onder druk kunnen werken of waarbij het werktempo net wat lager ligt. Maar het zijn bovenal mensen die graag willen bijdragen en meedraaien in de maatschappij.

 

Heeft u vragen, opmerkingen of behoefte aan hulp en begeleiding bij uw keuze? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Milieuvriendelijke uitvaartkisten

Ecologische uitvaartkisten

Maar wat zijn nu milieuvriendelijke dan wel ecologische uitvaartkisten?

 

Wanneer je kijkt naar ecologische grafkisten, is de doelstelling de milieubelasting zo veel mogelijk te reduceren. Om dit te bereiken kijk je naar de gehele levenscyclus van een product; van de productie van de grondstoffen, het maken van het product, het transport van de fabriek naar de klant en dan het verwijderen/ vergaan van het product. Hoeveel energie heb je hiervoor nodig, welke stoffen komen vrij en welke materialen gebruik je?

 

Productie en transport

Voor een echt ecologisch product probeer je bijvoorbeeld het transport tot een minimum te beperken door zoveel mogelijk lokaal te produceren. Veel uitvaartkisten van riet worden in Azië geproduceerd, waardoor het transport naar Nederland alles behalve duurzaam is.

 

Verder zorg je ervoor zo min mogelijk materialen te gebruiken (ook al zijn deze ecologisch). En gebruik je alleen duurzame materialen die geen (toxische) emissies afgeven aan de natuur, zoals veel lijmsoorten bijvoorbeeld.

 

de materialen van de groene uitvaartkist

Biologisch afbreekbaar

De ‘groene uitvaartkist’ is gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal, waarbij rekening is gehouden dat deze een minimale belasting vormt voor onze leefomgeving.

 

Een biologisch afbreekbare uitvaartkist kan gemaakt zijn van gerecycled FAIRboard, gevlochten riet/ wilgentenen, bamboe of duurzaam geproduceerd hout. Dit laatste is snelgroeiend binnenlands hout, zoals de populier of de wilg met het FSC keurmerk. Al kun je bij de laatste categorie je vraagtekens zetten. Hout lijkt een goed alternatief, maar hout bevat veel CO2. Bomen zuiveren de lucht door schadelijk CO2 op te nemen en op te slaan in hun bast. Bij verbranding en/of verrotting in de grond komt alle opgeslagen CO2 weer vrij. Daarnaast is hout een mooi duurzaam materiaal wat beter duurzaam kan worden gebruikt voor het vervaardigen van meubels of het bouwen van huizen.

 

Gerecyclede materialen

In de toekomst zullen er steeds meer nieuwe materialen worden gebruikt voor het vervaardigen van een duurzame grafkist. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van bananenbladeren.

Naast het gebruikmaken van biologische afbreekbare en/of gerecyclede materialen worden ook chemische stoffen zoals plastic en lijm vermeden bij de afwerking van de milieuvriendelijke kist. Deze chemische stoffen komen, als de kist in de grond vergaat, in het grondwater terecht en het plastic blijft in de grond.

 

Ook bij de bekleding is het ecologische aspect zichtbaar. Geen synthetische (plastic) stof, zoals bijvoorbeeld satijn. De bekleding wordt gemaakt van natuurlijke vezels, zoals biologisch katoen of jute.

 

Door de keuzes van materialen zal een ecologische uitvaartkist in geval van een (natuur)begrafenis niet jarenlang in de grond liggen zonder te vergaan. Bij een duurzame crematie zal de kist ‘schoner’ verbranden, waarbij luchtvervuiling tot een minimum wordt beperkt.

 

De meest milieuvriendelijke optie bij (natuur)begraven of een duurzame crematie is natuurlijk geen kist. Een opbaarplank in combinatie met een lijkwade / wikkeldoek gemaakt van natuurlijke materialen is ook qua uitstraling het meest natuurlijk.

 

de milieuvriendelijke uitvaartkist van fair coffins

Gepatenteerd plaatmateriaal

Onze recyclebare uitvaartkisten zijn gemaakt van een nieuw ontwikkeld, gepatenteerd plaatmateriaal, gemaakt van natuurlijke & gerecyclede materialen, waardoor de kist biologisch afbreekbaar is. Deze ecologische uitvaartkisten zijn minder belastend voor het milieu, in tegenstelling tot traditionele kisten.

 

Het  basismateriaal wordt gemaakt van gerecyclede houtvezels, oud papier en FAIRboard. Deze vezels zijn aanbeland aan het einde van hun recyclebare leven. De producten van onze leveranciers hebben het FSC keurmerk. Onze groene uitvaartkisten zijn CO2 neutraal.

 

Geen vervuilende materialen

In de uitvaartkisten van FAIR coffins wordt zo min mogelijk tape gebruikt. De tape die wordt gebruikt is op basis van natuurharsen, zetmelen en suikers. Het liefst leveren we de ongeverfde naturel versie (PUUR kist), maar aangezien smaken verschillen gebruiken we voor het bedrukken uitsluitend ecologische verf en inktstoffen zonder zware metalen. Droging van inkt gaat middels milieuvriendelijke moleculaire droging met UV licht i.p.v. energieverslindende warmtedroging.

 

Voor de bekleding van onze uitvaartkisten kiezen we voor natuurlijke materialen die op duurzame wijze worden gemaakt. Denk hierbij aan biokatoen, Tencel en jute. De organische katoensoort en de jute worden geteeld zonder gebruik te maken van giftige meststoffen en pesticiden. De productie gebeurt zo ecologisch mogelijk door bijvoorbeeld de stoffen niet te bleken en te kleuren middels natuurlijke kleurmiddelen. Daarnaast wordt er door onze leverancier persoonlijk toezicht gehouden op een humane manier van werken in het land van oorsprong.

 

bestellen van een betaalbare ecologische uitvaartkist

Ruim assortiment

Bij FAIR coffins heeft u de keuze uit een groot aantal duurzame uitvaartkisten. Deze zijn in de basis allemaal van hetzelfde materiaal. Echter de uitvoering is zeer divers. Zo kunt u kiezen voor een stijlvolle witte kist uit onze ‘essential serie’ maar ook kiezen voor een persoonlijk uitvaartkist met een eigen gekozen afbeelding. Ons gehele assortiment en mogelijkheden vindt u terug in onze webshop.

 

Uiteraard helpen wij u graag met het maken van een keuze. Neem gerust contact met ons op bij vragen of voor meer informatie.