Opbaren

Opbaren van een overledene

Opbaren kan op verschillende plaatsen; meestal wordt er gekozen voor het opbaren van de overledene thuis* of in een rouwcentrum.  Een combinatie van beide kan ook, waarbij de overledene eerst een paar dagen thuis blijft en daarna wordt overgebracht naar een rouwcentrum.


Rouwcentrum

Tegenwoordig hebben veel rouwcentra 24-uurs kamers. Nabestaanden krijgen een eigen sleutel waarmee ze op elk gewenst moment naar binnen kunnen om de overledene te bezoeken.


Wanneer er geen 24-uur kamer (beschikbaar) is moet je als nabestaande rekening houden met openingstijden. Je spreekt samen met de uitvaartleider af wanneer je wenst langs te komen. Mocht je als familie vaker willen langskomen, dan worden hier meestal extra kosten in rekening gebracht. Dit komt omdat de overledene in een koelcel ligt en voor een bezoek wordt opgebaard in een speciale afscheidskamer.


Soms bestaat de mogelijkheid om de opbaarruimte aan te kleden met bijvoorbeeld wat spulletjes van thuis. Hiermee wordt het afscheid meer persoonlijker.


Thuisopbaring*

Een thuisopbaring biedt verschillende mogelijkheden. Ten eerste kun je de ruimte kiezen waar de overledene opgebaard moet worden. Mooie plekken in huis zijn een serre, een werkkamer of een rustige hoek in de woon- of slaapkamer.


Daarnaast kun je kiezen voor het soort opbaring; dit kan op bed, in een uitvaartkist of op een opbaarplank. Je kunt daarnaast kiezen voor een opbaarmethode met of zonder koeling (thanatopraxie; een vorm van lichte balseming). Bij een koeling moet rekening gehouden worden met het feit dat deze meestal wat geluid maakt. Tijdens warme periodes is het soms noodzakelijk dat er ook een mobiele airco geplaats wordt.

Voor het opbaren thuis verzorgen de meeste uitvaartondernemingen naast de koeling ook eventueel kandelaars en kamerschermen, om op deze manier een rustige en sfeervolle plek te creëren.


Het opbaren van de overledene thuis is prettig omdat je op elk moment even bij de overleden kan gaan kijken of erbij kan gaan zitten. Dit kan een ondersteuning zijn tijdens de rouwverwerking om in een vertrouwde omgeving afscheid te nemen. En toe te leven naar de dag van de uitvaart.

Sommige ervaren een thuisopbaring juist als een belemmering, en vinden het een nare gedachten om de overledene ‘alleen’ te laten.


Voor kinderen is thuisopbaring vaak minder zwaar dan dat ze naar zo’n rouwkamer moeten. Nu kunnen ze helemaal hun eigen tempo bepalen.


Een mogelijkheid bij een thuisopbaring is om het afscheidsbezoek aan huis te ontvangen. Vaak is het prettig om dit op een vast moment te plannen. Hiermee voorkomt u dat er onverwachts mensen langskomen, en je soms drukker bezig bent met koffie zetten dan dat je tot rust komt.


Daarom is het soms fijn om de overledene voor een officieel rouwbezoek naar een rouwcentrum over te brengen en daarop te baren.

* lees hiervoor ook verpleeg- of verzorgingstehuis of een hospice. Soms worden er in een verzorgingstehuis of hospice extra kosten berekend. Ook hebben zij meestal een speciale uitvaartkamer.