Direct hulp 24/7: 024 – 202 24 30

5/5

“De dood is ons vergeten”

1

Hand in hand

‘De dood is ons vergeten’, zeiden mijn opa en oma al een paar jaar. ‘We zien ‘m staan, om het hoekje, maar hij klopt maar niet bij ons aan.’ Dus besloten ze om dan maar samen naar hém toe te gaan. Half november zijn ze samen ingeslapen. Hand in hand, precies zoals ze wilden. Ruim zeventig jaar deelden ze lief en leed – en nu ook de dood.

Daar ging natuurlijk wel het een en ander aan vooraf. Een jaar daarvoor, toen oma’s zus zichzelf voor haar honderdste verjaardag een euthanasie-aanvraag cadeau deed, was zo’n zelfverkozen dood nog ondenkbaar. Toen haar laatste wens werd gehonoreerd en vervolgens ook uitgevoerd, was dat voor opa en oma moeilijk te begrijpen. Hoe kon je zo’n stap nemen en je kinderen en kleinkinderen achterlaten? Maar in een jaar tijd is veel veranderd.

De dood zat ze niet op de hielen

Afgelopen zomer brak oma haar heup, waarna de fysieke aftakeling snel doorzette. Half oktober werd duidelijk dat een wond aan haar voet dusdanig geïnfecteerd was dat die op korte termijn haar het leven zou gaan kosten. Tenzij haar voet geamputeerd zou worden, maar daar kon volgens oma op haar 95e toch echt geen sprake meer van zijn. Ze moest toch érgens aan overlijden? En zo was haar doodvonnis getekend. Hoe lang het nog zou duren, kon niemand precies zeggen, maar het nieuwe jaar zou ze zeker niet halen.

Ondertussen stiefelde opa (96) maar door. Echt soepel ging dat niet: hij was al jaren hardhorend, hij proefde niks meer en zijn evenwicht was ook niet meer wat het geweest was. Maar de dood zat hem niet bepaald op de hielen. Terwijl hij juist degene was die het meest klaar met het leven was. Waar deed hij het allemaal nog voor? Eigenlijk alleen om ‘zijn meissie’ bij te staan. Haar wilde hij niet achterlaten. Maar hij wilde ook niet zelf achterblijven als zij zou gaan. En zo besloten ze samen te gaan.

Euthanasie

Toen duidelijk was dat oma’s einde in zicht was, vroegen ze beiden bij Expertisecentrum Euthanasie actieve levensbeëindiging aan. Met dank aan een groot aantal hulpverleners werden beide aanvragen gehonoreerd, waarna plotseling die ene datum vastlag. Opa stond bijna te trappelen om te gaan, oma had het er soms nog wat moeilijk mee. Was het niet beter als ze zouden scheiden? Dan zou zij rustig gaan en kon hij ergens anders een nieuw leven opbouwen. Maar daar kon volgens hem geen sprake van zijn: hij wilde met haar mee. Dus zo sliepen ze op een druilerige dinsdagmiddag in, in het bijzijn van hun kinderen. Hij rechts in een fauteuil, zij links – zoals ze ook altijd naast elkaar in bed hadden gelegen.

Met elkaar, naast elkaar

Twee dagen daarvoor hadden de kinderen afgesproken met de uitvaartverzorger, voor wie deze situatie ook nieuw was. Hij luisterde aandachtig naar alle wensen en dacht goed mee hoe deze vervuld konden worden. Zo bleven opa en oma tot aan het allerlaatste eind samen. Ze werden na hun overlijden naast elkaar naar het uitvaartcentrum vervoerd, lagen naast elkaar opgebaard en zijn naast elkaar gecremeerd. In dezelfde oven was niet mogelijk, maar wel op hetzelfde moment. En steeds zoals zij het wensten: hij rechts, zij links.

De opbaarruimte was niet ingericht op twee overledenen, dus mochten de nabestaanden voorafgaand aan de dienst in de aula afscheid nemen. Ook na de dienst vroeg de bijzondere situatie om een kleine aanpassing: in de aula konden geen twee kisten tegelijk in de grond wegzakken. Daarom liepen de aanwezigen nog één keer langs de kisten voor een laatste groet, waarna de naaste familie afscheid nam. Toen iedereen de aula had verlaten zijn opa en oma naar de ovenruimte overgebracht.

Ondanks het grote verdriet kijkt de familie positief terug op het dubbele overlijden. Opa en oma hebben samen mogen gaan en hebben elkaar niet hoeven achterlaten. Zelfs na hun overlijden zijn ze bij elkaar gebleven. Precies zoals ze wilden: tot de dood hun scheidde – en zelfs nog wat langer.

De Essential is ons basis model uitvaartkist. Hierbij  kunt u dus de zijkanten en de deksel van de kist geheel naar wens aanpassen. Ook kunt u bij deze kist de handgrepen in een kleur naar wens kiezen. 

De binnenmaten van de kist zijn: breedte 56 cm en de lengte is 195 cm.

De buitenmaten zijn: de breedte is 75 cm en de lengte is 212 cm.

Het gewicht van de kist bedraagt 14 kg en het draagvermogen is 200 kg. 

U kunt het ontwerp van de kist per zijde aanpassen. Klik linksonder op de zijde die u wilt aanpassen. Hierna kunt u de zijde van de kist naar wens personaliseren. Gebruik het menu aan de rechterkant om afbeeldingen, tekst en kleur aan te passen.

Ja, door tijdens het ontwerpen van de kist op het 3D blok linksonder te klikken, opent u een 3D-voorbeeld van de kist met uw ontwerp. Hierin kunt u de kist ronddraaien en bekijken door met de muis te klikken en te slepen. Als u weer verder wilt gaan met ontwerpen, dient u het 3D-voorbeeld te sluiten door op het kruisje rechtsboven te drukken.

U kunt een eigen, persoonlijke foto vanaf uw apparaat uploaden via het menu aan de rechterkant.

  1. Ga naar het uploadmenu (pijltje bovenin het bewerkingsmenu)
  2. Druk op ‘upload uw afbeelding’.
  3. Kies vanaf welke plek u een afbeelding wilt uploaden. U kunt via Facebook, Instagram of vanaf uw eigen apparaat een afbeelding invoeren.
  4. Kies de afbeelding die u wilt gebruiken.
  5. Uw afbeelding is nu geüpload op de kist. Vanaf daar kunt u de grootte, positie en hoek van de afbeelding wijzigen door de afbeelding te verslepen met uw muis, of de opties op de hoeken van de afbeelding te gebruiken.

Klik op de afbeelding die u wilt bewerken. Er verschijnt een bewerkingsmenu aan de rechterkant van het scherm. Hierin kunt u bewerkingen en filters toevoegen. Klik op ‘bewerken en filters’ om de afbeelding aan te passen. Er opent een bewerkingsprogramma, waarin u aan de linkerkant functies kunt gebruiken om de afbeelding te bewerken. Belangrijk: als u de afbeelding naar wens bewerkt heeft, klikt u op ‘OPSLAAN’ rechtsboven in het scherm.

U kunt de achtergrondkleur van een zijde aanpassen door allereerst de goede zijde te selecteren linksonder in het scherm. Daarna klikt u rechts in het bewerkingsmenu op het pipetje: ‘achtergrond bewerken’. In dit menu kunt u de achtergrondkleur aanpassen van de zijde die u geselecteerd heeft. Als u al eerder een achtergrondkleur heeft gekozen, komt deze in het kleurenmenu tevoorschijn onder ‘Last Colors Used’. De kleur die u nu ingesteld heeft als achtergrond, staat bij ‘Colors in use’.

Ja, u kunt uw persoonlijke ontwerp te allen tijde opslaan en later terugkeren om het ontwerp aan te passen. Belangrijk: zorg eerst dat u ingelogd bent bij faircoffins.nl. Als u niet ingelogd bent, kunt u uw ontwerp alleen opslaan in uw huidige browser-venster. Dat betekent dat het ontwerp weg is zodra u uw browser sluit. Als u ingelogd bent, kunt u in het bewerkingsmenu aan de rechterkant uw ontwerp opslaan. Klik op ‘ontwerp opslaan’. Hierna komt er een pop-up tevoorschijn waarin u het ontwerp een naam kunt geven ter herkenning. U kunt eventueel ook tags toevoegen, om uw ontwerp later makkelijk terug te kunnen vinden. Klik vervolgens op ‘opslaan’ of ‘opslaan als nieuwe kopie’ om uw ontwerp op te slaan. Als u later terugkomt, hoeft u alleen in te loggen met uw account bij FAIR coffins. Hierna kunt u uw opgeslagen ontwerpen terugvinden zodra u de customizer opstart. Hierbij dient u wel dezelfde kist met dezelfde handgrepen te selecteren bij het opstarten van de customizer. 

Het 3D-voorbeeld komt soms niet exact overeen met uw gemaakte ontwerp. Dat komt omdat het voorbeeld vanuit verschillende elementen een 3D kist schetst en daarbij worden afbeeldingen soms niet volledig correct geplaatst. U kunt er vanuit gaan dat uw ontwerp in het ontwerpmenu de correcte, realistische versie is van de kist zoals hij er in het echt uit zal zien. Dus de plaatsing van afbeeldingen en tekst zal in het echt exact overgenomen worden vanuit het 2D-ontwerp. Het 3D-voorbeeld is enkel een voorbeeld en mag niet als correct ontwerp gebruikt worden. Zorg er dus voor dat u uw gewenste tekst en afbeeldingen juist positioneert in het 2D-ontwerpmenu, om vergissingen te voorkomen.

U kunt te allen tijde een actie ongedaan maken door in de linkerkant van het scherm op het pijltje ‘Ongedaan maken’ te drukken. U kunt acties die u ongedaan heeft gemaakt, ook weer opnieuw uitvoeren door op het pijltje ‘Opnieuw’ te drukken.

Nee, u kunt na het ontwerpen van uw kist de kleur van de handgrepen niet meer aanpassen. Dit komt omdat u het ontwerp op een specifiek model van de kist maakt.