Veelgestelde vragen

De FAIR coffin

Alle FAIR coffins zijn uitgebreid getest en goedgekeurd voor crematie door zowel Yarden, DELA en de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). De LVC heeft onze kisten opgenomen in haar goedgekeurde materialenlijst. Daarnaast zijn FAIR coffins door de natuurlijke materialen zeer geschikt voor (natuur) begrafenis. De uitvaartkist vergaat in de aarde zonder schadelijke materialen achter te laten. Lees meer….

FAIR coffins kunnen worden gebruikt op een koelplaat en in een koeling. Zet 10-15 minuten voor het optillen van de kist de koelplaat uit. De rijp op de plaat plakt dan niet meer vast aan de kistbodem.  

Het materiaal van de uitvaartkist (romp en deksel) is gemaakt van spatwater bestendig materiaal (met uitzondering van de FAIRwell wit). Een beetje spatwater of kortstondig natte bloemen op de kist is dan ook geen probleem. De bodem is afgewerkt met een aquaboard; een stevige waterwerende plaat. De binnenbodem is bedekt met PLA, een composteerbare waterdichte folie. Lichaamsvocht of rijp van koelingen/koelplaten hebben geen invloed op de stabiliteit of integriteit van het materiaal.

FAIR coffins kunnen online via onze webshop worden besteld door uitvaartondernemingen of via onze partners. Bestellingen in Nederland via de webwinkel op een werkdag voor 15.00 uur kunnen de dag erna op een door u aangegeven locatie worden bezorgd. Bijzonderheden kunt u aangeven bij de bestelling in het bestelscherm. U kunt ook bellen met onze klantenservice om de bezorging te plannen (024 202 2430). Bestellingen in het weekend kunnen vanaf maandagmiddag bezorgd worden. In overleg kan dit ook in het weekend plaatsvinden. Buitenlandse leveringen zijn in overleg.  

Jazeker, ieder ontwerp is mogelijk. Wenst u een kist met een bepaalde afbeelding, een persoonlijke tekst of in een speciale kleur; alles is mogelijk. U heeft de keuze uit het model Essential. Wij helpen u graag verder om een persoonlijke uitvaartkist te realiseren. Kijk voor meer informatie in onze webshop of neem contact met ons op.

De FAIR coffin is getest tot een maximaal gewicht van 275 kilogram. Dankzij de dikte van het FAIRboard, de verschillende lagen en de vouwtechniek, vormt de FAIR coffin een sterke en stevige uitvaartkist. We adviseren de kist niet zwaarder te belasten dan tot 150 kilo.

Het gewicht van een kist bedraagt tussen 13 kilo. Hierdoor is het dragen van de kist voor dragers of familieleden minder belastend, dan bij een houten kist. 

Let op, in tegenstelling tot hout buigt het FAIRboard bij een Essential en de puur kist altijd iets door, dus de onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan bij volle belading. Lees meer https://faircoffins.nl/folder-specificaties

Het basismateriaal is FAIRboard, wat het meeste lijkt op karton. De basis is houtpulp van gerecycled hout, karton en papier. De vouwtechniek in de lagen materiaal zorgen voor een lichte en zeer sterke constructie. Door toevoeging van producten uit de natuur wordt het materiaal geschikt voor crematie. De bedrukking van de FAIR coffins gebeurt met een ecologische inkt, die vrij is van zware metalen en oplosmiddelen. De inkt wordt energie arm gedroogd middels UV licht. De tape welke in de Essential serie wordt gebruikt is oplosmiddelvrij en op basis van natuurlijke ingrediënten als dennenhars, (aardappel)zetmelen en suikers. Lees meer…. https://faircoffins.nl/milieuvriendelijke-ecologische-uitvaartkisten/

FAIR coffins zijn erg sterk door de verschillende materiaalsoorten en constructie. Ze zijn uitgebreid getest. FAIR coffins hebben een nette en ook andere afwerking dan we gewend zijn van uitvaartkisten uit houtproducten. Zo hebben ze vouwranden i.p.v. naden. Ook worden FAIR coffins met de hand gemaakt door mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Wij kiezen bewust voor niet machinale maar menselijke productie. Hierdoor kunnen FAIR coffins mogelijk op detailniveau verschillen. Let op, in tegenstelling tot hout buigt FAIRboard altijd een iets door, dus een onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan. Dat is normaal en zegt niets over de maximale belading.

Onze kisten zijn beschilderbaar. We adviseren voor het beschilderen de uitvoering in het wit (Iedere FAIR coffin kan met verf of stiften worden bewerkt). Het mooiste resultaat wordt verkregen met olieverf en/of markeerstiften.  

Klik hier voor de testafbeelding. We hebben zelf getest met verf van de Action. 

Over FAIR coffins

FAIR coffins is een Social Enterprise uit Nijmegen en vervaardigt naast ecologische uitvaartkisten onder andere ook ecologische producten zoals afscheidswades  en onze eco boemenband. Het volledige productieproces is ingericht op de mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking.  Duurzaamheid en persoonlijk is de basis van het bedrijf. 

Grotere gemeentes moeten het contracteren van een aanbieder voor de WOL (Wet Op de Lijkbezorging) uitvaarten middels een aanbesteding doen. In de aanbestedingseisen voor gemeentes wordt vaak een SROI-eis (Social ReturnOn Investment) gesteld. De overheid kiest ervoor om opdrachtnemers te belonen voor de kwalitatieve en duurzame prestaties die ondernemers al leveren op het gebied van Sociaal Ondernemen. FAIR coffins is een Social Enterprise en haar producten hebben een maximale SROI. Kortom, een ondernemer die kiest voor FAIR coffins kan zodoende ook meedoen aan aanbestedingen van gemeentes.

U kunt bij ons betalen op factuur, met Ideal, Creditcard, PayPal, ING home’pay en Bancontact.

Meer informatie

Het idee dat alleen hout als belangrijkste materiaal voor een doodskist  gebruikt kan worden, is een veel voorkomende misvatting. Er zijn 3 belangrijke redenen waarom ook FAIRboard een geschikt alternatief is: 

  1. Bij de verbranding van hout komen er meer giftig CO2 en fijnstof vrij. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Het schadelijke CO2 wordt opgeslagen in de boom. Al het opgeslagen CO2 komt weer vrij bij verbranding van het hout.
  2. Een gekapte boom kan de lucht niet meer zuiveren van CO2. Dus een boom minder leidt gelijk tot minder lucht zuivering. De aanplant van een jonge kleine boom compenseert dit niet.
  3. Hout is een duurzaam product wat bij voorkeur ook duurzaam gebruikt dient te worden. Denk bijvoorbeeld aan huizenbouw of meubels.  

Voor een duurzame uitvaart zijn er inmiddels vele producten en diensten beschikbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rouwkaarten op gerecycleerd papier, een rouwbakfiets, catering met regionale producten en een ecologische uitvaartkist in combinatie met een afscheidswade en een herbruikte grafsteen. Op www.groeneuitvaart.nl staan verschillende groene alternatieven.

De FAIR coffin is goedgekeurd voor crematie naar de richtlijnen van de Landelijke Vereniging voor Crematoria. Na diverse testcrematies, blijken alle ovenparameters ruim binnen de marges te liggen. Zelfs bij flinke luchtcirculatie in de oven, zijn er nagenoeg geen opvliegende delen en blijven er weinig asdelen op de ovenvloer achter. Door de schone en volledige verbranding blijft er tevens minder restmateriaal achter. Dit in tegenstelling tot de vervuilende spaanplaatkisten. 

Hebt u nog vragen die hier niet tussen staan? Dat kan natuurlijk. Laat het ons weten zodat wij u hier een antwoord op kunnen geven. Gebruik het contactformulier, stuur een mail naar info@faircoffins.com of bel met ons op 024-202 24 30. Wij helpen u graag verder.