Veelgestelde vragen

De FAIR coffin

Alle FAIR coffins zijn uitgebreid getest en goedgekeurd voor crematie door zowel Yarden, DELA en de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC). De LVC heeft onze kisten opgenomen in haar goedgekeurde materialenlijst. Daarnaast zijn FAIR coffins door de natuurlijke materialen zeer geschikt voor (natuur) begrafenis. De uitvaartkist vergaat in de aarde zonder schadelijke materialen achter te laten. Lees meer….

FAIR coffins kunnen worden gebruikt op een koelplaat en in een koeling. Zet 10-15 minuten voor het optillen van de kist de koelplaat uit. De rijp op de plaat plakt dan niet meer vast aan de kistbodem.  

Het materiaal van de uitvaartkist (romp en deksel) is gemaakt van spatwater bestendig materiaal (met uitzondering van de FAIRwell wit). Een beetje spatwater of kortstondig natte bloemen op de kist is dan ook geen probleem. De bodem is afgewerkt met een aquaboard; een stevige waterwerende plaat. De binnenbodem is bedekt met PLA, een composteerbare waterdichte folie. Lichaamsvocht of rijp van koelingen/koelplaten hebben geen invloed op de stabiliteit of integriteit van het materiaal.

FAIR coffins kunnen online via onze webshop worden besteld via onze partners of overige uitvaartbedrijven. Bestellingen in Nederland via de webwinkel op een werkdag voor 15.00 uur kunnen de dag erna op een door u aangegeven locatie worden bezorgd. Bijzonderheden kunt u aangeven bij de bestelling in het bestelscherm. U kunt ook bellen met onze klantenservice om de bezorging te plannen (024 202 2430). Bestellingen in het weekend kunnen vanaf maandagmiddag bezorgd worden. In overleg kan dit ook in het weekend plaatsvinden. Buitenlandse leveringen zijn in overleg.  

Jazeker, ieder ontwerp is mogelijk. Wens u een kist met een bepaalde afbeelding, een persoonlijke tekst of in een speciale kleur; alles is mogelijk. U heeft de keuze uit het model Essential of het model FAIRwell (large). Wij helpen u graag verder om een persoonlijke uitvaartkist te realiseren. Kijk voor meer informatie in onze webshop of neem contact met ons op. 

De FAIR coffin is getest tot een maximaal gewicht van 275 kilogram. Dankzij de dikte van het karton, de verschillende lagen en de vouwtechniek, vormt de FAIR coffin een sterke en stevige uitvaartkist. We adviseren de kist niet zwaarder te belasten dan tot 200 kilo (de puur kist is belastbaar tot 150 kilo).

Een extra brede kist is bieden we aan binnen de collectie van de FAIRwell kisten.

Het gewicht van een kist bedraagt tussen de 10 en 13 kilo. Hierdoor is het dragen van de kist voor dragers of familieleden minder belastend, dan bij een houten kist. 

Let op, in tegenstelling tot hout buigt het karton bij een Essential en de puur kist altijd iets door, dus de onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan bij volle belading. Lees meer https://faircoffins.nl/folder-specificaties/

Het basismateriaal is een speciaal ontwikkelt en gepatenteerd product wat het meeste lijkt op karton. De basis is houtpulp van gerecycled hout, karton en papier. De vouwtechniek in de lagen materiaal zorgen voor een lichte en zeer sterke constructie. Door toevoeging van producten uit de natuur wordt het materiaal geschikt voor crematie. De bedrukking van de FAIR coffins gebeurt met een ecologische inkt, die vrij is van zware metalen en oplosmiddelen. De inkt wordt energie arm gedroogd middels UV licht. Het tape dat in de Essential serie wordt gebruikt zijn oplosmiddelvrij en op basis van natuurlijke ingrediënten als dennenhars, (aardappel)zetmelen en suikers. Lees meer…. https://faircoffins.nl/milieuvriendelijke-ecologische-uitvaartkisten/

FAIR coffins zijn erg sterk en door de verschillende materiaalsoorten en constructie. Ze zijn uitgebreid getest. Zie ook de filmpjes op de website. FAIR coffins hebben een chique, maar ook andere afwerking dan we gewend zijn van uitvaartkisten uit houtproducten. Zo hebben ze vouwranden i.p.v. naden. Ook worden FAIR coffins met de hand gemaakt door mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt. Wij kiezen bewust voor niet machinale maar menselijke productie. Hierdoor kunnen FAIR coffins mogelijk op detailniveau verschillen. Let op, in tegenstelling tot hout buigt karton altijd een iets door, dus een onderkant en zijpanelen kunnen iets bol staan. Dat is normaal en zegt niets over de maximale belading.

Onze kisten zijn beschilderbaar. We adviseren voor het beschilderen de uitvoering in het wit van de FAIRwell (Iedere FAIR coffin kan met verf of stiften worden bewerkt). Het mooiste resultaat wordt verkregen met olieverf en/of markeerstiften.  

Klik hier voor de testafbeelding. We hebben zelf getest met verf van de Action. 

Over FAIR coffins

FAIR coffins is een Social Enterprise uit Nijmegen en vervaardigt naast gepatenteerde ecologische uitvaartkisten ook ecologische lijkwades en opbaarplanken. Het volledige productieproces is ingericht op de mogelijkheden van mensen met een arbeidsbeperking. De sociale en maatschappelijke doelen zijn de basis van het bedrijf en winst is hierin van ondergeschikt belang. Dit dient slechts als middel voor de borging van de continuïteit en realisatie van de sociale en ecologische doelen.

Duurzaam, sociaal en betaalbaar zijn onze kernwaarden. Wij maken een 100% ecologische en sociaal geproduceerde uitvaartkist voor de kosten van een vervuilende spaanplaten uitvaartkist. Als social enterprise zijn onze sociale en maatschappelijke doelen belangrijker dan winst maken. Door onze slimme productie kunnen we de kosten laag houden. Met een vanaf prijs van €295 zijn we dan ook voordeliger als andere “ecologische” uitvaartkisten die vanaf zo’n €795 te koop zijn.

Grotere gemeentes moeten het contracteren van een aanbieder voor de WOL (Wet Op de Lijkbezorging) uitvaarten middels een aanbesteding doen. In de aanbestedingseisen voor gemeentes wordt vaak een SROI-eis (Social ReturnOn Investment) gesteld. De overheid kiest ervoor om opdrachtnemers te belonen voor de kwalitatieve en duurzame prestaties die ondernemers al leveren op het gebied van Sociaal Ondernemen. FAIR coffins is een Social Enterprise en haar producten hebben een maximale SROI. Kortom, een ondernemer die kiest voor FAIR coffins kan zodoende ook meedoen aan aanbestedingen van gemeentes.

U kunt bij ons betalen met Ideal, Creditcard, PayPal, ING home’pay en Bancontact.

Wij hanteren binnen Nederland een tarief van €79 voor een uitvaartkist of opbaarplank. Indien u deze per 5 stuks bestelt dan zijn de kosten €99. 

Voor een losse bestelling van een uitvaartwade maken wij gebruik van postbedrijven als TNT, DHL en PostNL. Tarieven hiervoor zijn binnen Nederland €8, en worden standaard als niet aangetekend verzonden.

Meer informatie

Het is een veelgehoord misverstand dat hout als materiaal voor een uitvaartkist ecologisch is. Hiervoor zijn 3 belangrijke redenen.

  1. Er zijn weinig materialen die bij verbranding zoveel giftig CO2 en fijnstof uitstoten als hout. Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Het schadelijke CO2 wordt opgeslagen in de boom. Alle deze opgeslagen CO2 komt weer vrij bij verbranding van het hout.
  2. Een gekapte boom kan de lucht niet meer zuiveren van CO2. Dus een boom minder leidt gelijk tot minder lucht zuivering. De aanplant van een jonge kleine boom compenseert dit niet.
  3. Hout is een duurzaam product wat ook duurzaam gebruikt dient te worden voor bijvoorbeeld huizenbouw of meubels i.p.v. het te verbranden of begraven. Zie ook https://faircoffins.nl/onderzoek-en-publicaties/

Wij adviseren dan het gebruik van de FAIR coffin opbaarplank of FAIR coffin uitvaartkist in combinatie met de ecologische uitvaartwade van 100% biologisch katoen. Eigen kleding en vooral schoeisel bevatten vaak materialen die minder goed zijn voor het milieu. Denk ook aan de milieu impact op andere keuzes die u maakt voor de uitvaart. Op www.groeneuitvaart.nl staan verschillende groene alternatieven.

De FAIR coffin is goedgekeurd voor crematie naar de richtlijnen van de Landelijke Vereniging voor Crematoria. Na diverse testcrematies, blijken alle ovenparameters ruim binnen de marges te liggen. Zelfs bij flinke luchtcirculatie in de oven, zijn er nagenoeg geen opvliegende delen en blijven er weinig asdelen op de ovenvloer achter. Door de schone en volledige verbranding blijft er tevens minder restmateriaal achter. Dit in tegenstelling tot de vervuilende spaanplaatkisten. 

Hebt u nog vragen die hier niet tussen staan? Dat kan natuurlijk. Laat het ons weten zodat wij u hier een antwoord op kunnen geven. Gebruik het contactformulier, stuur een mail naar info@faircoffins.com of bel met ons op 024-202 24 30. Wij helpen u graag verder.