Zelf een uitvaart regelen

Uitvaart zelf regelen

In Nederland mag je een uitvaart zelf regelen. Meestal schakelen mensen een uitvaartondernemer in voor het organiseren van een afscheid. Maar het komt steeds vaker voor dat een familie kiest om zelf geheel of deels een uitvaart zelf te organiseren.

 

Een reden voor een uitvaart zonder uitvaartondernemer kan te maken hebben met het kostenaspect. Op deze manier kun je een goedkope uitvaart zelf regelen.

 

Maar vaak spelen er (ook) persoonlijke redenen, en vinden familieleden het prettig om het in eigen hand te hebben. Het zelf regelen wordt dan een heel bewust onderdeel van de rouwverwerking.

 

Een crematie of begrafenis zelf regelen kost vaak meer tijd dan als een uitvaartondernemer dit voor je uit handen neemt. Het is tevens een emotionele bezigheid, in een toch al hectische en verdrietige periode. Dit zijn belangrijke afwegingen om rekening mee te houden. Veelal kiezen families er daarom voor om deels de uitvaart zonder begrafenisondernemer te regelen.

 

Om je hierbij te helpen hebben we daarom een checklist uitvaart opgesteld met een aantal belangrijke zaken, tips en adviezen als je een uitvaart zelf (deels) wilt regelen.

Ons aanbod

Onze uitvaartkisten

Ontwerp een kist

Wades & Kistkleden

Speciale producten

Wat kan fair coffins voor mij betekenen?

FAIR coffins biedt direct hulp bij overlijden. Je kunt ons 24/7 bellen, zodat wij je kunnen bijstaan bij:

 

  • Het adviseren over en bezorgen van een ecologische FAIR coffin.
 
  • Wij hebben een aantal samenwerkingen met uitvaartbedrijven. Zij helpen je graag verder met het regelen van de uitvaart. Klik hier voor onze partners waarmee we samenwerken.

Uitvaartverzorging overzicht; voor de uitvaart

Vaststellen van overlijden en het doen van de aangifte

Als iemand thuis of in een verzorgingshuis is overleden bel je eerst de huisarts. Hij of zij komt dan langs om het overlijden vast te stellen en geeft een verklaring van overlijden af. Is er iemand in het ziekenhuis overleden, dan regelt de behandelend arts dit.

 

Met de verklaring van overlijden kun je zelf aangifte doen bij de Burgerlijke Stand. Was de overledene getrouwd dan moet ook het trouwboekje mee. De ambtenaar van de Burgerlijke Stand stelt een akte van overlijden op. Deze akte is het bewijs van overlijden en geeft tevens het benodigde verlof tot begraven of cremeren.

 

Tip: Maak voor het doen van de aangifte een afspraak bij de gemeente.

 

Tip: Maak van deze akte van overlijden kopieën. Je hebt deze nodig als je zaken moet regelen. Veel instanties vragen er een op te sturen of af te geven. Geef nooit de originele akte weg.

 

Zijn er al zaken geregeld door de overledene?

  • Heeft de overledene zijn wensen kenbaar gemaakt aan nabestaanden, in een wensenboekje of al besproken met een uitvaartondernemer?
  • Is er een uitvaartverzekering of een andere financiële regeling?
  • Is er een testament of wilsbeschikking?
  • Is er een adressenlijst voor het versturen van de rouwkaarten?
 

Tip: Als je niet weet of de overledene een verzekering had, of je kunt het polisblad niet vinden, dan kun je bij het Verbond van Verzekeraars een aanvraag indienen om een polis te zoekenHet Verbond van Verzekeraars gaat dan bij de aangesloten verzekeraars na of de overledene verzekerd was.

 

Laatste verzorging

Na het overlijden zal de overledene verzorgt gaan worden, dit noemt met het afleggen. Wanneer je het lastig vindt om zelf de overledene te verzorgen (wassen en aankleden) kun je hierbij hulp krijgen. Een deskundige kan de gehele verzorging uit handen nemen, maar het is ook mogelijk om hierbij te helpen. 

In sommige situaties, bijvoorbeeld bij overlijden na een ongeval, zal het afleggen van de overledene erg ingewikkeld (en emotioneel zwaar) zijn. In dat geval wordt aangeraden om iemand in te schakelen voor de laatste verzorging.

Je kunt ook voor een conserverende behandeling kiezen, waarbij de overledene voor het opbaren geen koeling nodig heeft. Dit heet thanatopraxie en is een lichte vorm van balseming.

 

Opbaren

Na het verzorgen van de overledene wordt het lichaam opgebaard. Dit kan op verschillende manieren:

 

  • Thuis in zijn/haar bed
  • Thuis in een uitvaartkist of op een opbaarplank
  • In een uitvaartcentrum of mortuarium (in een uitvaartkist)
  •  

Het lichaam zal hier verblijven tot aan de dag van de crematie of begrafenis. Maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld thuis op te baren en de overledene na een aantal dagen over te brengen naar een rouwcentrum.

 

Thuis opbaren kan altijd, ook als iemand in het ziekenhuis is overleden. Voor het thuis opbaren kan via een uitvaartonderneming een koelelement worden gehuurd. Wanneer thanatopraxie is toegepast hoeft er geen koelelement te worden gebruikt.

 

De (duurzame) uitvaartkist

Een uitvaart is een aangrijpende en emotionele aangelegenheid. Een bewuste keuze van een uitvaartkist is hierbij belangrijk.

 

Jouw wensen en volledige vrijheid in keuze staan centraal. Een FAIR coffin moet passen bij het karakter van de overledene. En dit kan een stijlvolle witte kist zijn, een kist met een print of juist in een zelfgekozen kleur. We helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

 

Als particulier kun je zelf een FAIR coffin bestellen. Dit gaat heel eenvoudig door telefonische contact met ons op te nemen of ons een email te sturen. Wij stellen alles in het werk om je te helpen bij het kiezen en bestellen van een uitvaartkist. Samen overleggen we over de bezorging van de uitvaartkist; waar mogen we deze bezorgen en ook wanneer. Wij bezorgen tegen meerprijs ook op de Waddeneilanden, Duitsland en België.

 

FAIR coffins worden gemaakt van FAIRboard, een plaatmateriaal wat het meeste lijkt op FAIRboard. De basis is houtpulp van gerecycled hout, FAIRboard en papier. Door toevoeging van producten uit de natuur is het materiaal milieuvriendelijk en geschikt en goedgekeurd voor crematie en (natuur)begraven.

 

In Nederland is het niet verplicht om een uitvaartkist te gebruiken voor een (natuur)begrafenis of crematie. Er mag ook een ander omhulsel gebruikt worden, bijvoorbeeld een opbaarplank en/ of een wikkeldoek.

 

Nabestaanden informeren

Familie, vrienden en collega’s kun je op de hoogte stellen van het overlijden door een rouwkaart te versturen en/ of via een rouwadvertentie.

Hierin vermeld je de details rondom de uitvaart en het eventueel afscheid nemen. Er zijn een ruime keus uit soorten rouwkaarten, maar zelf maken is uiteraard ook een mogelijkheid, met bijvoorbeeld een foto van de overledene of een tekening van een kleinkind.

 

Als je een uitvaart zelf regelt kun je voor het bedrukken van rouwkaarten contact opnemen met een drukkerij. Houd rekening met een levertijd.

 

Als je een grote groep mensen regionaal of landelijk wilt bereiken, kun je kiezen voor een rouwadvertentie in een krant of huis-aan-huisblad. Steeds vaker wordt echter gekozen voor een online rouwadvertentie.

 

Tip: Je kunt gratis een condoleanceregister aanmaken en het internetadres in de kaart of rouwadvertentie zetten.

Uitvaartverzorging overzicht; de dag van de uitvaart

Bloemen

Je kunt ervoor kiezen om een boeket of rouwkrans te bestellen bij de bloemist. Waarbij je zelf kunt aangeven welke bloemen je erin verwerkt wilt hebben. Maar bloemen uit eigen tuin kan ook heel persoonlijk zijn.

 

Wat mooi is, is om alle uitvaartgasten te vragen een enkele bloem (onverpakt) mee te nemen. Je kunt eventueel de soort bloem of de kleur aangeven. De bloemen kunnen ze bijvoorbeeld na afloop een voor een ter afscheid op de kist leggen. Vermeld dit dan ook duidelijk op de rouwkaart.

 

Vervoer van de overleden

Voor het vervoer van de overledene is er een ruime keuze uit rouwauto’s. Eventueel aangevuld met volgauto’s. Een rouwauto kun je zelf huren er zijn verschillende bedrijven die dit aanbieden. 

 

Het voertuig waarin de overledene wordt vervoerd hoeft geen officiële rouwauto te zijn. De wet zegt hier niets over, dus in principe kan elk voertuig gebruikt worden: je eigen auto, een (gehuurde) bus of bijvoorbeeld een (rouw)bakfiets. Deze laatste is ook via ons te bestellen

 

Cremeren of (natuur)begraven

In de wet staat dat een overledene minimaal 36 uur na overlijden mag worden gecremeerd of begraven. De maximale termijn voor een begrafenis of crematie is 6 werkdagen. Daarbij worden feestdagen en weekenden dus niet meegerekend. In overleg kan hiervan af worden geweken, als er bijvoorbeeld familieleden uit het buitenland moeten komen.

 

Voordat de crematie of begrafenis kan plaatsvinden, moet de nodige documentatie worden geregeld. Deze moet je paraat hebben zodra je een afspraak hebt gemaakt bij het crematorium/de begraafplaats. Informeer bij hen vooraf welke documenten nodig zijn.

 

De meeste mensen zullen een (natuur)begraafplaats of crematorium uitkiezen dat enigszins in de buurt is.

 

Crematie

Als je kiest voor cremeren maak je een afspraak bij het crematorium. Daarbij is het belangrijk om af te spreken van welke diensten je gebruikt wilt maken:

 

  • Alleen de crematie zelf (een technische crematie).
  • De ontvangstkamer voor de directe nabestaanden.
  • De aula voor de afscheidsplechtigheid.
  • Wil je bij de invoer van de kist aanwezig zijn?
  • De condoleanceruimte (en catering).
 

Standaard wordt er 45 minuten voor een afscheidsplechtigheid gereserveerd en nogmaals 45 minuten in de condoleanceruimte/ontvangstruimte.

 

Begrafenis

Als je een begrafenis zelf regelt dan sta je voor een aantal keuzes:

 

  • Soort begraafplaats: bijvoorbeeld een gemeentelijke, kerkelijke of een natuurbegraafplaats.
  • Soort graf: er zijn verschillende soorten graven, bijvoorbeeld een familiegraf, particulier graf of algemeen graf.
 

Er geldt een minimale grafrust van 10 jaar. Bij veel particuliere graven geldt standaard een grafrust van 20 jaar. Bij natuurbegraafplaatsen is vaak eeuwige grafrust gegarandeerd. Omdat de begraafplaats in de loop der tijd wordt ‘teruggegeven’ aan de natuur.

 

Afscheidsceremonie

Waar wil je dat de afscheidsplechtigheid plaatsvindt? In de kerk, in de aula van het crematorium of de begraafplaats, buiten, een plek die past bij de overledene (een clubhuis of café bijvoorbeeld) of misschien wel thuis? Als je een uitvaart gaat regelen zonder uitvaartondernemer kijk dan in ieder geval goed of er voldoende plek is voor alle genodigden. 

 

Als je de plechtigheid zelf leidt, is het verstandig om een draaiboek te maken. Stel jezelf de volgende vragen: hoelang duurt de plechtigheid; zijn er sprekers; wie spreekt wanneer en hoelang; welke muziek wordt wanneer gedraaid; hoelang duren de muziekstukken? Een uitvaartleider of ritueelbegeleider kan dit ook uit handen nemen. Zodat je zelf in alle rust de plechtigheid kan bijwonen.

Uitvaartverzorging overzicht; na de uitvaart

Na de uitvaart zijn er nog tal van dingen te regelen:


  • het regelen van het grafmonument of
  • de bestemming van de as
  • regelen van eventuele dankkaartjes aan de genodigden
  • opzeggen van bankrekeningen
  • de eventuele erfenis
  • het beëindigen van lidmaatschappen en abonnementen
  • opzeggen van social media-accounts
  • informeren van instanties zoals de werkgever, pensioenfondsen en verenigingen
  • verzekeringen opzeggen of aanpassen

Ontzorg je naasten, regel zelf je uitvaart. Leg vooraf je uitvaartwensen vast

Afscheid van het leven moeten nemen kan zeer onverwacht komen. Het is dan ook verstandig om op een rustig moment eens te bedenken wat je wensen met betrekking tot je uitvaart zijn en dat vast te leggen.


Zo voorkom je dat nabestaanden onverwacht worden opgezadeld met vragen waarop ze het antwoord niet weten.

Je kunt je uitvaartwensen op verschillende manieren vastleggen. FAIR coffins heeft voor een gratis wensenboekje wat je kunt downloaden, uitprinten en waarin je je wensen kunt vastleggen. Goed geregeld!


Heb je nog vragen? Geen probleem! Je kunt ons altijd bellen op 024-20 2 24 30 of mailen naar info@faircoffins.com

Checklist uitvaart

Na het overlijden van een dierbare zult u in gesprek gaan met een uitvaartleider. Met hem/ haar bespreekt u de wensen omtrent de uitvaart.

Wellicht heeft uw dierbare zelf al wensen op papier gezet, dat kan een grote steun zijn tijdens het regelen van de uitvaart. We begrijpen dat het regelen van een uitvaart een persoonlijke aangelegenheid is, in een tijd van emotie en hectiek.

Met deze checklijst willen wij u een handreiking bieden. Zodat u bent voorbereid op de onderwerpen die aan de orde komen tijdens het gesprek met de uitvaartverzorger. We zijn ons ervan bewust dat deze lijst niet compleet zal zijn, immers er staan enkel onderwerpen vermeld. De uitvaartverzorger zal verdiepende vragen stellen, om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te laten verlopen. Zie het als een startpunt zodat u niet overvallen wordt door de veelheid aan vragen.

Mocht u meer informatie willen over het regelen van een uitvaart dan kunt u contact opnemen met bijvoorbeeld een van onze samenwerkingspartners.

 
  • Rouwkaarten
  • Rouwadvertentie
  • Gedachtenis prentjes
  • Uitvaartkist
  • Urn
  • Bloemen
  • Locatie begraafplaats
  • Persoonlijk afscheid in rouwcentrum
  • Datum en tijd
  • Grafsteen/monument
  • Locatie crematorium
  • Persoonlijk afscheid in rouwcentrum
  • Datum en tijd
  • As bestemming
  • Soort ceremonie en locatie
  • Rouwstoet
  • Dragers
  • Vastleggen van ceremonie
  • Muziek
  • Bloemen
  • Sprekers
  • Genodigden/besloten kring
  • Schriftelijk/persoonlijk
  • Locatie van samenkomst
  • Catering